Herman den Blijker moet soms genoegen nemen met 'minder dan perfectie'

Herman den Blijker werkt aan televisieprogramma's, heeft zijn eigen cateringbedrijf en restaurant en werkt ondertussen ook nog aan een boek. De kok moet daarom soms genoegen nemen met minder dan perfectie. "Maar alles moet wel boven het gemiddelde zijn."

"Ik wil ook m'n zoon kunnen zien en kunnen eten met m'n meisje. Dan moet je keuzes maken", vertelt de 57-jarige kok in gesprek met NU.nl.

Blijker maakte voor RTL een nieuw seizoen Herrie, waarbij hij dit keer met Willem Reimers bij het restaurant op de Bosbaan in Amstelveen gaat helpen. Tijdens de opnames van Herrie op de bosbaan merkte de televisiemaker hoe belangrijk het is om aanwezig te zijn in je eigen restaurant.

"De een heeft nog een reclamebureau, de ander heeft nog iets met internet en het is allemaal nog een beetje van alles. En dan is het: 'oh ja! We hebben natuurlijk ook nog een locatietje. Dat gaat niet. Mensen kunnen niet zomaar een horecabedrijf runnen, dat kan niet zomaar. Dat loopt niet zomaar."

Volendam

De eigenaren van het restaurant bij het Amsterdamse Bos zijn dezelfde eigenaren als van het hotel waar Den Blijker en Reimers het vorige seizoen in Volendam gingen helpen. Toen botste het flink tussen de twee partijen en dat was dit seizoen niet anders.

"Ik wil het eigenlijk niet terugzien. Nee geintje. Ik vind het leuk als mensen eigenwijs zijn, ik vind het leuk om te zien dat ze vasthouden aan hun eigen ding, maar af en toe is het zakelijk niet goed als jij als jij de leiding in handen hebt en veel verwacht van je mensen, terwijl je er bijna nooit bent. Dat gaat scheef lopen."

Las Palmas

In zijn eigen restaurant Las Palmas probeert Den Blijker zo vaak mogelijk te zijn, maar eigenlijk vindt hij het altijd te weinig. "Ik merk natuurlijk aan mezelf ook dat als ik met opnames bezig ben dat ik het een verademing vind om even in de winkel te zijn. Maar die mensen zitten ook niet op mij te wachten elke avond. Je moet uitstralen dat je ze vertrouwt, dat ze het kunnen. Je moet een standaard meegeven."

Volgens de kok zijn er veel gelijkenissen tussen het werk in de keuken en televisiemaken. "Dat zeg ik omdat het gaat om het team dat het samen doet. Een restaurant run je niet in je eentje, net als je geen programma maakt in je eentje. Als het mensen zijn die hun werk goed doen, die weten wat de zender wil, wat de mensen verwachten gaat het zoveel beter. In een restaurant heb je dat ook nodig: mensen die weten wat de klant wil, hoe ze het beste samen kunnen werken. Mensen die hun verantwoordelijkheid nemen, weten welk deel van hen is. Dat is gewoon leuk werken, of dat nou op televisie of in de keuken is."

De eerste uitzending van Herrie is op 31 augustus te zien om 21.30 uur.

Lees meer over:
Tip de redactie