Rudolph van Veen dankbaar voor pionierswerk Cas Spijkers

Rudolph van Veen (49) is blij dat Cas Spijkers in de jaren tachtig met het programma Koken met Sterren de weg voor tv koks in Nederland heeft geplaveid.

"Hij heeft kastanjes uit het vuur gehaald", zegt Van Veen in gesprek met NU.nl.

"Spijkers werd door een grote groep vakgenoten met de nek aangekeken. Die vonden dat hij 'de hogere gastronomie' had ingeruild voor macaroni met kaas. Maar het werk van Spijkers heeft er wel voor gezorgd dat de betere keuken inzichtelijker is geworden. Het is niet langer elitair"

Op maandagavond wordt de eerste aflevering van het SBS-programma Over Smaak valt te twisten uitgezonden. Een competitief kookprogramma, waarin Van Veen presentatrice Irene Moors met zijn vakkennis bijstaat.

Cirque du Soleil

Het is het volgende in een hele reeks programma's waarin Van Veen zijn competenties en vaardigheden toepast, maar met de nek aangekeken wordt hij door zijn vakbroeders allerminst.

"Je ziet dat steeds meer internationale topchefs deelnemen aan programma’s. Zij delen het plezier van lekker koken en bakken met de kijkers. Maar in die programma's gaat het er niet om wat zo'n topkok kan. Vergelijk het met een danser uit Cirque du Soleil die een avondje dansles geeft. Hij hoeft dan niet laten zien wat hij allemaal in huis heeft, maar ons simpelweg alleen de basis bij te brengen zodat we allemaal de angst verliezen om te leren dansen."

Het doel van de in het voordbeeld opgevoerde danser is ook Van Veens intentie: "Ik hoop dat ik koken laagdrempelig maak, zodat de kijker een bepaald gerecht ook durft te maken. Daarnaast is het zo dat hoe meer je van koken afweet, hoe meer je van eten kunt genieten."

Irene Moors

Over Smaak valt te twisten heeft voor een reünie van Irene Moors (49) en Rudolph van Veen gezorgd. Samen waren ze vijf jaar lang in het RTL-programma Life&Cooking te zien. De presentatrice maakt echter duidelijk dat de twee programma’s niet te vergelijken zijn.

"Ik snap de vraag wel, ik heb een bepaalde manier van presenteren en die zal hetzelfde zijn. Maar dit programma is echt anders. Het is een wedstrijd. Er komt geen keukentafel met interviews aan te pas."

Van Veen zal in Over smaak valt te twisten niet op de achtergrond gezellig gaan staan koken, maar geheel in kokstenue de kandidaten met zijn vakkennis bijstaan en beoordelen. Maar als het te technisch wordt, grijpt Moors in.

"Op dat moment ben ik toch weer de kijker die zich dingen afvraagt. Ik kan nog steeds niet goed koken. Het is dus oprecht als ik vraag: wat is dit? Wat is dat, welke techniek pas je nu toe? Het is een soort duopresentatie alleen zitten we allebei heel erg op ons eigen vakgebied."

"Irene stelt vragen die mijn vriendin ook zou stellen, of mijn buurvrouw", zegt van Veen.

 "Op het moment dat je als kijker denkt: ‘Daar zou ik wel meer over willen weten’, dan komt Irene met die vraag. Ik kan me weleens verliezen in de materie, het gebeurt gewoon soms dat je wat dieper wilt gaan. Maar dan zegt zij: 'Ho, wacht even. Even terug naar thuis. Leg eens uit.'"

Tip de redactie