Bartho Braat wil met zijn deelname aan Expeditie Robinson laten zien dat ook ouderen aan het spelprogramma mee kunnen doen. "Dat hele afserveren van ouderen in Nederland wil ik aan de kaak stellen. Ik hoop dat ik dat met mijn deelname een beetje heb kunnen laten zien."

"Mijn insteek voor deelname aan het programma was om te laten zien dat de grootste gediscrimineerde groep in Nederland de ouderen zijn. Na je vijftigste word je al als oud gezien", vertelt de 66-jarige acteur aan NU.nl.

"Mensen die op hun 53ste werkloos worden komen niet meer aan de slag. Maar die moeten dan nog door tot hun 67ste. Ze voelen zich uitgerangeerd en ik vind dat een negatieve benadering."

Braat stopte vorig jaar na 24 jaar met zijn rol als Jef Alberts in Goede Tijden Slechte Tijden. Tegenwoordig is hij veel te vinden in het theater en spreekt hij stemmetjes in. Zijn deelname aan Expeditie Robinson als oudste deelnemers ooit leidde tot veel reacties, zowel in zijn omgeving als bij andere deelnemers. "Het feit dat continu rond mij gezegd wordt: 'God wat bijzonder dat je dat hebt gedaan'. Bijzonder? Ik ben gewoon gevraagd en dan word ik de lucht ingestoken als de oudste deelnemer. So what!"

"Het werd als heel bijzonder gezien. Er had ook iemand van zeventig mee kunnen doen. Hij of zij is fysiek dan misschien minder sterk, maar heeft dan weer andere kwaliteiten."

Volgens Braat was het onnodig dat hij als oudste deelnemer van het spelprogramma een bijzondere positie kreeg. "Ik ben dan wel 40 jaar ouder dan de gemiddelde leeftijd. De muziek waar ze over praten is niet meer mijn muziek. Met kandidate Suzanne Klemann (53) had ik direct een klik. Je zou misschien kunnen denken aan een Robinson voor ouderen."

Omroep Max

Het lijkt Braat leuk om aan de slag te gaan bij Omroep Max. Zo lijkt het hem interessant om een campingprogramma, zoals Martine van Os doet met We zijn er bijna, te maken. "Of een programma maken waarin ouderen vertellen hoe zij tegen de maatschappij aankijken. Of zij het ook zo ervaren dat er raar tegen ze aangekeken wordt."

Braat is "best" trots op wat hij heeft bereikt met zijn deelname. "Dit had ik voor geen goud willen missen. Ik vond het een hele bijzondere ervaring."

De acteur denkt dat het doel waarmee hij aan Expeditie Robinson begon is geslaagd. Onduidelijk is hoe lang hij in het programma blijft zitten. Ik ben best trots op wat ik gedaan heb. Alleen al in de eerste aflevering heb ik mij meteen weten te onderscheiden."

Expeditie Robinson is vanaf 8 september om 20.30 uur te zien bij RTL 5. Naast Braat doen onder anderen Boer Zoekt Vrouw-boerin Bertie, Dave Roelvink, voormalig wielrenner Thomas Dekker en rapper Kraantje Pappie mee.