Geld is voor Jan Kooijman geen drijfveer geweest om de overstap van RTL naar KRO-NCRV te maken. De presentator denkt financieel zelfs iets in te leveren.

"Ik kom straks niet in het rijtje van Matthijs van Nieuwkerk en zo. Financieel ga ik er op achteruit, inhoudelijk ga ik vooruit. Ik maak wat ik maken wil, een heerlijk gevoel", aldus Kooijman in gesprek met Telegraaf

De 35-jarige presentator en acteur gaat voor de publieke omroep programma's maken met maatschappelijke thema's: hij neemt in 2017 het programma Hij is een Zij van Arie Boomsma over en maakt een programma over mishandelde honden die door patiënten van een tbs-kliniek worden geholpen.

Als voormalig danser houdt Kooijman een fascinatie voor de cultuur rondom dans. Daarom maakte hij voor 3Lab een testaflevering van Dance around the world, waarin hij en voormalig So you think you can dance-collega Ish Ait Hamou naar Zuid-Afrika zijn afgereisd om te leren hoe de Inglamu moet worden gedanst. 

"Juist dat ik hier dit soort dingen kan maken, was een van de redenen voor mijn overstap. Ik heb het bij RTL ook voorgesteld, maar daar kan zoiets niet", zegt Kooijman.