Door de sportzomer waren de afgelopen maanden veel mensen aan de buis gekluisterd. Volgens de NOS keek 94,8 procent van de Nederlanders (boven de zes jaar) naar het EK voetbal, de Tour de France en/of de Olympische Spelen. 

Dat komt neer op 14,8 miljoen mensen. Dat waren er overigens minder dan de vorige 'olympische' zomer van 2012.

De Olympische Spelen, die in de nacht van zondag op maandag eindigden in Rio de Janeiro, trokken de meeste kijkers (81,7 procent). Het EK voetbal volgde met 75,7 procent en zo'n 66,9 procent van de Nederlanders volgde de Tour via de televisie. De gemiddelde sportliefhebber zat deze zomer zo'n 37,5 uur voor de televisie.

Moeilijk

Volgens Maarten Nooter, hoofdredacteur van NOS Sport, was het een sportzomer met een ''hoge moeilijkheidsgraad''.

''Een EK voetbal zonder Oranje. Nieuwe programma's in de Tour. Het EK Atletiek in Amsterdam dat we tussendoor ook nog 'even' in beeld brachten. En uiteindelijk de Olympische Spelen met een lastig tijdsverschil.''

Tijdens de Tour de France was er dit jaar weer een talkshow op de late avond en het NOS Tourjournaal keerde terug.

Het tijdsverschil met Rio weerhield veel kijkers er niet van wakker te blijven voor bijvoorbeeld de nachtelijke sprints van Dafne Schippers. De NOS boekte een record met 780.000 mensen die haar finale op de 100 meter volgden. 

Het vorige record dateerde van 2008 toen er rond dezelfde tijd 360.000 kijkers waren voor de Mooi Weer De Leeuw Marathon met Paul de Leeuw.

Overigens hield de sportzomer van 2012, met de Olympische Spelen in Londen, meer mensen aan de buis gekluisterd: namelijk 97 procent. Dat het er nu iets minder zijn, komt volgens de NOS door het tijdsverschil met Brazilië, waardoor veel wedstrijden midden in de nacht waren.