
Twan Huys ambieert College Tour voor middelbare scholieren
In gesprek met NU.nl vertelt Huys dat hij in het verleden een keer een College Tour voor een middelbare school in Amsterdam heeft gemaakt. "Weliswaar zonder camera's, maar dat was net zo leuk - zo niet leuker - dan een reguliere uitzending. Ik denk dat er aan de formule niet veel gesleuteld hoeft te worden."
"Het is echt mijn ambitie om het programma voor een doelgroep te maken die niet meer zo vaak naar lineaire televisie kijkt. Kijk naar College Tour: studenten zijn niet meer geïnteresseerd in deze lineaire televisie, maar zitten wel klaar voor een aflevering van het programma. Dat zou ook mogelijk kunnen bij middelbare scholieren."
Verhuizing
Huys is zeer tevreden met het afgelopen seizoen. De verhuizing van NPO3 naar NPO2 wierp zijn vruchten af. “Daar was ik persoonlijk en de redactie heel erg gelukkig mee, want we zaten op die vrijdagavond tegenover The Voice of Holland. Nu nog steeds, maar blijkbaar worden we beter bekeken op NPO2. Die wisseling heeft onze kijkcijfers verdubbeld. Ik wil niet zeggen dat cijfers zaligmakend zijn, maar het geeft wel aan dat de formule niet is uitgewerkt.”
Het afgelopen seizoen stond ook in het teken van de honderdste uitzending, met Washington Post-journalist Carl Bernstein, ook wel bekend van het Watergateschandaal. “Ik beschouw ons programma als een journalistiek programma. Vandaar dat we in de honderdste uitzending Carl Bernstein hadden.”
Het viel de presentator op dat Bernstein, die in de jaren zeventig bekend werd door het schandaal, populair was onder de studenten van nu. “Hij is een voorbeeld voor mij, maar ik twijfelde toch even of we de zaal wel vol kregen. We hadden ook nog eens voor een grote zaal als Carré gekozen."
"Tot onze grote plezier zat de zaal van 1.300 man gewoon vol. En die werd niet gevuld door dertigplussers, maar door studenten. Blijkbaar hebben ze de film (All the President’s Men, red.) gezien of een boek erover gelezen. Blijkbaar vinden ze het echt geweldig.”
Vrouwen
De redactie van College Tour heeft tot nu toe voor het nieuwe seizoen cabaretier Jochem Myjer, kunstenaar en activist Ai Weiwei en Netflix-baas Reed Hastings als gasten aangekondigd.
Het programma kreeg eerder de kritiek dat er te weinig vrouwen worden uitgenodigd, maar volgens Huys is het nog te voorbarig dit te zeggen over het aankomende seizoen. "Er worden nog meer gasten aangekondigd. We hebben niet alleen maar mannen te gast dit seizoen”, legt hij uit.
In het afgelopen seizoen waren biologe Jane Goodall en presentatrice Floortje Dessing te gast. De uitzending met laatstgenoemde werd door 1,2 miljoen kijkers bekeken, ver boven het gemiddelde.
"Tegen een vrouwelijke journaliste van de Volkskrant heb ik een keer gezegd: stel die vraag eens aan jezelf. En toen viel het stil aan de andere kant van de telefoon. Ik bedoel: jij bent de vrouw, misschien kan jij uitleggen waarom vrouwen aarzelen, twijfelen of nee zeggen? Je kunt de verantwoordelijkheid leggen bij de redactie, maar dat is de wereld eigenlijk op z'n kop."
Huys zegt een "hele lijst" met vrouwen te hebben die hij graag in het programma wil hebben. "Maar ze vinden het toch te spannend, te riskant. Of je nou spreekt met redacteuren van Pauw of de De Wereld Draait Door; het is een algemeen probleem."
"De vraag is en blijft terecht: waarom is de verhouding niet 'fifty fifty'? We hebben met de redactie de ambitie om een keer zes vrouwen uit te nodigen, maar het feit is dat er minder vrouwen zich manifesteren op het podium waar wij gasten voor zoeken. Ze hebben minder vaak de neiging om mee te doen."
Kritiek
Ook kreeg het programma de afgelopen jaren kritiek omdat sommige gasten volgens kijkers op niet juiste manier werden behandeld. Zo zou Daan Roosegaarde te hard zijn aangepakt terwijl de dalai lama ongestoord zijn verhaal mocht doen.
"Ik krijg daar vaak vragen over. Het gaat eigenlijk bijna nooit mis bij ons. In het geval van Daan Roosegaarde was het juist interessante en spannende televisie. Bij de dalai lama was het juist dat hij kritische vragen negeerde."
"In eerste instantie is het programma bedoeld als inspiratiebron. Maar: in ieders carrière zijn er hoogte- en dieptepunten. Ik denk dat het programma niet lang was meegegaan als het een soort erepodium was geweest voor de gasten. We blijven kritisch."
Combinatie
Huys zegt dat het combineren van het programma en Nieuwsuur, waarvan hij een van de anchors is, niet te moeilijk is. "Het is een vol bord. Het is zeven dagen per week werken. Maar het is ontzettend leuk en spannend om het te doen, dus dan kost het niet al te veel moeite. Ik ben wel blij als het december is."