Een man die kritiek uitte op zijn foto op de voorpagina van de Volkskrant bij een artikel over terreurcontroles bij Schiphol is door de redactie uitgenodigd. De man betichtte de krant van 'framing'.

De man, Mohammed Rashid, schreef woensdag in een open brief ontstemt te zijn over de foto.

"Op deze voorpagina, van de krant van 16 augustus 2016, sta ik, als moslim met baard, duidelijk in beeld, met naast mij een zwaar bewapende agent en daarachter een soldaat met een machinegeweer."

Rashid zegt het idee te hebben dat de krant expres een moslim op de voorpagina heeft gezet, omdat in het artikel werd geschreven over islamterrorrisme. "Dit soort foto's openen de deuren naar angst en naar verdere polarisering binnen de samenleving", schrijft Rashid. 

Stigmatisering

Philippe Remarque, hoofdredacteur van de Volkskrant, reageert dat de krant met de foto de werkelijkheid probeerde weer te geven en dat de fotograaf drie goede foto's kon maken van bestuurders met een "moslim-achtig uiterlijk". 

"Had de fotograaf net zo lang moeten zoeken tot hij een controle vast kon leggen van zeg, een blonde vrouw, omdat ons die werkelijkheid niet aanstaat? Dat zou pas manipulatie zijn geweest." De hoofdredacteur geeft wel aan dat de kop "Schiphol wel veilig?" beter had gekund. 

Remarque heeft Rashid uitgenodigd op de redactie "omdat wij kunnen begrijpen dat hij onaangenaam verrast was, maar dat wij de stigmatisering die hij erin ziet geenszins hebben beoogd". 

De krant is niet van plan te rectificeren en dat is volgens de NOS reden voor hem een kort geding aan te spannen tgen de Volkskrant.