Ebru Umar moet zich op 6 en 22 september verantwoorden voor een rechtbank in Turkije voor haar uitspraken in een interview met De Telegraaf en een tweet. Ze wordt verdacht van belediging van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, Atatürk en de profeet Mohammed.

Dat meldt De Telegraaf woensdag.

Ze zegt niet van plan te zijn naar Turkije af te reizen om zich er te verdedigen tegen de aanklachten. ''Nee, dat is me afgeraden", aldus Umar. Haar advocaat zal haar vertegenwoordigen.

Op 6 september dient de zaak voor belediging van Erdogan en  de grondlegger van het huidige Turkije Mustafa Kemal Atatürk. In het interview aan de krant zei ze: "Er zijn twee dicators geweest in Turkije, alleen is de ene nog megalomaner dan de andere." Volgens de Turkse justitie is dit genoeg voor vervolging.

"En iemand een dictator noemen, mag kennelijk niet", zegt Umar tegen Metro, de krant waar ze voor schrijft. 

Profeet

De zaak van 22 september draait om een tweet uit 2011 met daarin de tekst "Mohammed is een homo, succes gegarandeerd." Dit gaat volgens het Turkse OM om de profeet Mohammed, maar Umar ontkent dit. Ze reageert woensdag op Twitter met: "en dat terwijl de enige Mo's die ik ken Marokkanen zijn. Mohammed Bouyeri bijvoorbeeld. De moordenaar van Theo v Gogh".

''Ze blijven me verrassen", reageerde Umar op de aanklachten. Samen met haar advocaat en haar vader is ze druk bezig met de zaak. ''Onzinniger tijdsbesteding kan ik me niet voorstellen."

Ebru Umar werd op 23 april door de Turkse politie in haar vakantiehuis in Kusadasi aangehouden. Aanleiding waren kritische tweets over Erdogan. Ze kreeg een uitreisverbod dat op 10 mei werd opgeheven. Umar keerde direct terug naar Nederland.