Meer bedrijven overtreden de reclamecode voor voedingsmiddelen, waarin afspraken zijn gemaakt over het maken van reclame voor voedingsmiddelen bij kinderen.

Zo staat in de reclamecode dat er geen reclame mag worden gemaakt voor voedingsmiddelen gericht op kinderen onder de 7 jaar. Ook is het verboden om reclame voor voedingsmiddelen te richten op kinderen tot 13 jaar, tenzij wordt voldaan aan specifieke criteria.

In mei en juni 2016 zijn in totaal 26 bedrijven de fout ingegaan, in 2015 waren dit nog dertien bedrijven, blijkt uit een monitor van Stichting Reclame Code in opdracht van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI).

De Reclame Code Commissie kan geen sancties opleggen naar aanleiding van de overtredingen.

Internet

Stichting Reclame Code noemt de naleving van de reclamecode in algemene zin goed, ondanks dat meer bedrijven zich niet aan de reclamecode hielden. Naast de gebruikelijke televisie-, bioscoop-, sociale media en onlinereclame werden dit keer ook voor het eerst vlogs en apps gemeten. Daar werden geen overtredingen waargenomen.

Vooral via internet kwamen kinderen in aanraking met reclame voor voedingsmiddelen. Op zeven van de 23 onderzochte kindersites, zoals spelletjeswebsites en websites van kindermedia, stond reclame voor voedingsmiddelen. Op bedrijfs- en merkenwebsites werden dertien bedrijven gevonden die zich niet hielden aan de reclamecode. Een groot deel van de bedrijven heeft na melding door de FNLI actie ondernomen.

Kruidenmixen

Opvallend is dat er meer reclame werd gemaakt voor producten die niet direct als kinderproducten zouden worden bestempeld, zoals kruidenmixen, rookworst, saus en frituurvet. FNLI wil meer in gaan zetten op bewustwording bij supermarkten, horeca en media-inkoopbureaus.