De kritische en onafhankelijke voetbaljournalistiek in Nederland staat onder druk. Dat is de uitkomst van een onderzoek uitgevoerd door NRC.

De krant sprak met voetbaljournalisten (Kees Jansma, Arno Vermeulen, Jaap de Groot, Sjoerd Mossou en anderen), woordvoerders van Feyenoord, Ajax, PSV en Bayern München en andere betrokkenen.

Volgens NRC kan de bedreiging in tien verschillende onderdelen worden toegelicht. Ten eerste het geslonken budget bij dagbladen. "Nieuwsredacties moeten meer doen met minder mensen", zegt Marina Witte (Nederlandse Sport Pers, NSP) tegen de krant.

"Zo dreigt het werk oppervlakkiger te worden. Kranten zetten vaker freelancers in, maar die hebben geen belang bij het stellen van kritische vragen. Als een club niet meer met hen wil werken, zijn zij hun broodwinning kwijt."

Ten tweede een te grote hoeveelheid journalisten na afloop van een wedstrijd in de persruimte, de zogeheten mixed zone. Leden van de pers verdringen elkaar.

Hoge werkdruk

Een derde reden is een hogere werkdruk door de digitalisering binnen de journalistiek.

"Je hebt nu zestig keer meer concurrenten. Iedereen is journalist, en alle kopij verschijnt zo, copy-paste, bij alle concurrenten. Journalisten proberen tijdens een persconferentie een paar seconden eerder dan een collega een nieuwtje te twitteren", zegt  Feyenoords perschef Raymond Salomon tegen NRC.

Zogeheten knip- en plakwebsites (NRC noemt Voetbalzone.nl, FC Update en Goal.com) die kopij met of zonder bronvermelding direct overnemen vormen een vierde reden. Daarnaast lijkt de lezer steeds meer interesse te hebben in de privé perikelen van de voetballers.

Alles teruglezen

Een zesde reden voor de aangegeven bedreiging wordt volgens NRC door de clubs zelf gevormd.

"Tien jaar geleden kon je een speler bellen, een stukje tikken en het in de krant zetten. Nu is het bij alle clubs gereguleerd. Volledig", zegt AD-journalist Sjoerd Mossou.

"Ze willen altijd een interview teruglezen en onderhandelen altijd over de tekst. Interviews vinden altijd plaats in de perskamer. Onder de tl-balken. Dat kan je bijna geen interview meer noemen."

Partijen die veel geld aan clubs betalen voor exclusieve rechten krijgen voorrang in hun verslaggeving, ook dat zou het werk van onafhankelijke journalisten er niet makkelijker op maken.

Reden acht verwijst naar spelers die hun uitlatingen liever via hun eigen Twitter-kanaal wereldkundig maken dan via een gesprek met een journalist.

Ook wordt het werk van de journalist enigszins verzwaard door de eigen mediakanalen van de clubs. "Nu is een stukje op de eigen site voldoende om een groot publiek te bereiken", zegt de aan Ajax verbonden perschef Miel Brinkhuis.

Gebrek aan afstand

Tenslotte wijst het onderzoek van de krant naar een gebrek aan afstand tussen journalist, voetballer en club. Volgens Mossou kun je de situatie in Nederland vergelijken met een schoolplein: "Het speelt zich af binnen een heel kleine groep. Pakweg twintig clubs, twintig spelers per club, managers, directie. Dus maximaal vijfhonderd mensen. En daar zit iedereen naar te kijken. Met het vergrootglas."

NRC laat echter ook weten dat de onafhankelijke voetbaljournalistiek nog niet is verdwenen. De krant voert ter onderbouwing berichten op van TC Tubantia, de Volkskrant en Nieuwsuur over de financiële wanorde bij FC Twente, misstanden bij de FIFA en matchfixing in het Nederlandse competities.