Het VPRO-programma Zomergasten met de controversiële Belgisch-Libanese publicist Dyab Abou Jahjah heeft zondagavond 484.000 kijkers getrokken. Dat is minder dan de eerste aflevering van het vorige seizoen.

Toen schoof de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb aan. Die uitzending was goed voor 789.000 kijkers.

De eerste aflevering van Zomergasten van dit seizoen, met de nieuwe presentator Thomas Erdbrink, staat op de achttiende plaats van het dagelijkse kijkerslijstje van de Stichting KijkOnderzoek.  

De strijd om de Johan Cruijff Schaal tussen Feyenoord en PSV was het best bekeken programma (SBS) met ruim 1,7 miljoen voetballiefhebbers. Het NOS Journaal van 20.00 uur staat op de tweede plaats, gevolgd door de huldiging van PSV als winnaar van de Johan Cruijff Schaal.

Video: Zomergasten met Abou Jahjah in vijf minuten

Zomergasten met Abou Jahjah in vijf minuten
Zomergasten met Abou Jahjah in vijf minuten

Actiegroepen

In de aanloop naar Zomergasten liet een aantal actiegroepen van zich horen omdat Dyab Abou Jahjah in de uitzending aan het woord kwam.

De Joodse actiegroep TOF (Tradition is Our Future) zette een advertentie in de krant waarin de VPRO ter verantwoording werd geroepen omdat het "gevaarlijk" was om de "militante en antisemitische" Dyab Abou Jahjah een podium te geven.

De belangenorganisatie Federatief Joods Nederland deed aangifte tegen hem en het programma. Een woordvoerder van de VPRO laat aan NU.nl weten dat de ormoep van mening is geen strafbaar feit te hebben gepleegd. "We wachten een reactie van het OM af."