KPN verliest kort geding tegen FOX Sports

KPN heeft het kort geding verloren dat het telecombedrijf had aangespannen tegen FOX Sports, die haar belangrijkste televisiekanaal in het standaardpakket van KPN wil krijgen.

Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland vrijdag besloten. De rechter oordeelt dat het contract niet op basis van de bestaande voorwaarden verlengd hoeft te worden. KPN en FOX Sports krijgen de taak om de onderhandelingen te hervatten.

FOX wil dat de zender FOX Sports 1, waarop de samenvattingen van het Eredivisievoetbal wordt uitgezonden, standaard voor alle KPN-klanten te zien is. Hierdoor wordt het pakket voor abonnees duurder, ook voor kijkers die helemaal geen voetbal willen zien.

In de huidige situatie is het zo dat klanten van KPN tegen extra betaling naar de zenders van FOX kunnen kijken. Het contract tussen de twee partijen loopt aan het einde van de maand juli af.

Nieuw contract

Omdat de Eredivisie binnenkort weer begint, moet er spoedig een nieuw contract worden afgesloten. Mede daardoor besloot het telecombedrijf een kort geding aan te spannen.

Vodafone is wel meegegaan in de eisen van FOX. Klanten zullen daardoor 1,50 tot 2,50 euro per maand extra moeten betalen. Ziggo is niet akkoord gegaan met de eisen, maar heeft nog een langdurig contract lopen met de betaalzender. Hetzelfde geldt voor Telfort.

De voorzieningenrechter oordeelt dat de verschillen tussen Ziggo en KPN niet per se oneerlijk zijn. KPN heeft volgens de rechtbank onvoldoende duidelijk gemaakt dat er sprake is van oneerlijke concurrentie.

KPN laat in een reactie weten dat het "zijn uiterste best zal doen om ervoor te zorgen dat de FOX-zenders beschikbaar blijven voor die klanten die dat willen, tegen een redelijk tarief." Ook zal het bedrijf "alle juridische opties" nog bestuderen. 

Voorwaarden

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) liet woensdag weten de voorwaarden die FOX stelt aan de verkoop van de rechten op live-uitzendingen van Eredivisie voetbal tegen het licht te gaan houden.

NLkabel, de vereniging van kabelbedrijven, laat in een reactie aan NU.nl weten de uitspraak te betreuren. "De leden van NLkabel wachten de uitkomst van het lopende ACM onderzoek af. De kleine leden van NLkabel hebben aan FOX aangegeven dat ze FOX Sports hangende het onderzoek nog op basis van de oude voorwaarden willen doorgeven."

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie