Presentatrice Nienke de la Rive Box is zich ervan bewust dat ze goede programma's moet maken van belastinggeld. "Of je nu naar het buitenland gaat of niet." Ze debuteert zondagavond in het reisprogramma 3 Op Reis Roadtrip.

Recentelijk kwam collegapresentatrice Lauren Verster in het nieuws door haar reisprogramma over het Spaanse eiland Ibiza. Critici vonden dat Verster van belastinggeld tijdens de opnameperiode van zeven weken vakantie vierde.

Bang voor dezelfde reacties als die Verster op haar reisprogramma kreeg, is De la Rive Box niet. "Als publieke omroep heb je de taak om programma's te maken die iets toevoegen en waar mensen graag naar kijken. Of je nu naar het buitenland gaat of niet. Ik ben mij wel heel erg bewust dat ik met een goede aflevering moet terugkomen", vertelt de 30-jarige presentatrice aan NU.nl.

"Natuurlijk zijn we met z'n allen aan het werk in een ander land en is dat fantastisch en je hebt lekker eten. Maar ik wil tegen mijzelf kunnen verantwoorden dat ik er het beste uit heb gehaald."

"Uiteindelijk is de hele publieke omroep van belastinggeld", stelt de presentatrice, die naast 3 Op Reis Roadtrip ook al een aantal jaar Het Klokhuis presenteert. "Maar als je iemand een mooie avond hebt bezorgd en daardoor iemand hebt kunnen inspireren, dan denk ik dat het niet heel erg is. Mensen kijken het programma, dromen erbij weg of krijgen ideeën om zelf te gaan reizen."

'Niet vanzelfsprekend'

De la Rive Box is er door haar reizen achtergekomen dat de voorzieningen in Nederland niet vanzelfsprekend zijn. Om die reden probeert ze dan ook "niets voor lief te nemen". "Als je ziet hoeveel we hebben en hoe we daarmee omgaan, dan ben je daarvan echt een paar weken in een soort rare kronkel. Toch ga je er op een gegeven moment mee leven."

"Ik heb ooit een programma gemaakt over hoe moeilijk het is voor sommige mensen om drinkwater te krijgen. Dan ben je weer in Nederland en is alles zo normaal. Op dat moment denk ik echt 'what the fuck is de wereld krom'. Verbijsterend."

De la Rive Box kwam woensdag terug van de laatste opnames van het nieuwe seizoen 3 Op Reis, waar ze in totaal zeven afleveringen voor maakte als gastpresentatrice.

De eerste aflevering van de presentatrice in 3 Op Reis Roadtrip wordt zondagavond om 20.25 uur uitgezonden op NPO 3.