Mart Smeets stopt na de Olympische Spelen in Rio als sportverslaggever bij de NOS. De journalist zal met een warm gevoel terugdenken aan zijn directe collega’s, maar bepaalde aspecten van de vermeende Hilversumse mediacultuur niet missen.

Die behelst volgens Smeets dat er nooit in je gezicht wordt gezegd waar het werkelijk om gaat. "Dat is een Hilversumse cultuur", zegt de 69-jarige Arnhemmer in gesprek met de VARA Gids.

Ook verschillende doodsbedreigingen en de kritiek van kijkers die veronderstelden dat Smeets arrogant zou zijn zal hij niet missen.

"Het deed me niet veel. Ik dacht: kennen ze me? (…) Ik heb wat doodsbedreigingen gehad, dat was vervelend. En niet alleen ik, ook mijn gezin en kinderen. Er moest zelfs politie aan te pas komen. Mensen hadden een verwrongen beeld van me. Ik ga normaal met mensen om, ik ben heel normaal. We wisten gewoon hoe we mensen op de kast konden jagen."

Relativeren

Voordat Smeets na een dienstverband van meer dan veertig jaar de NOS-microfoon voorgoed neerlegt, wil hij zijn opvolgers meegeven om de sport te allen tijde te relativeren.

"Ik kijk er misschien eigenwijs bij, maar zo is het wel. Het gaat maar om sport. 'Het is maar voetbal', heb ik geroepen op de avond dat we verloren van Argentinië op het WK. Daar sta ik nog voor honderd procent achter. Het is maar voetbal. Het is maar wielrennen. Het is maar schaatsen. Het is maar de Tour. We maken een wegwerpartikel, meer is het niet en nooit geweest."