Dyab Abou Jahjah is op 31 juli de eerste gast in het VPRO programma Zomergasten. Volgens de auteur en voormalig politicus zal het voor "veel kijkers een choquerende avond worden". 

"Mijn meningen zijn nu eenmaal choquerend voor veel mensen", zegt de in Libanon geboren Belg in gesprek met het Belgische tijdschrift Humo.

"Als activist deel ik op sociale media graag opzettelijk controversiële boodschappen. Dat is eigen aan het medium", aldus de 45-jarige Abou Jahjah.

Abou Jahjah schrijft als columnist voor de Belgische krant De Standaard. De schrijver was in het verleden de voorman van de inmiddels opgedoekte Arabisch-Europese Liga (AEL), een beweging die opkwam voor de belangen van Arabische immigranten in Europa.

Meer nuance

Tijdens de uitzending van Zomergasten, waarin prominente mensen uit politiek, wetenschap, kunst en cultuur hun lievelingsfragmenten mogen laten zien en toelichten, zal Abou Jahjah een enigszins minder rechtlijnig geluid laten horen.

"De formule van Zomergasten laat me toe om een veelzijdiger en genuanceerder verhaal te brengen. Maar maak u vooral geen illusies, voor veel kijkers wordt het een choquerende avond."

Op verzoek van de redactie van Zomergasten wil Abou Jahjah niet zeggen wat hij zal laten zien. Vast staat wel dat er iets getoond zal worden van regisseur Adil el Arbi, die vorig jaar veel aandacht kreeg voor zijn film Black.

Commotie

Het boek dat in september van hem uit moet komen bij De Bezige Bij heet Pleidooi voor radicalisering. Een aantal Nederlandse auteurs vertrok bij de uitgever, nadat er commotie over de uitgave van Abou Jahjah ontstond.

Veel schrijvers vinden het moeilijk dat Abou Jahjah, die omstreden uitspraken heeft gedaan over Israël en het westen, wordt uitgegeven door een uitgeverij die voortkwam uit het verzet tegen de Duitsers ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

Hoofdredacteur Karen de Bok zegt in gesprek met de VPRO Gids dat het tumult rondom de Bezige Bij heeft meegespeeld in de keuze voor Abou Jahjah: "Hij stond al langer op de lijst. Toen kwam dit erbij en dat versterkte de nieuwsgierigheid. Wie is die man?"

VPRO-leden die het niet eens zijn met de komst van Abou Jahjah en hun lidmaatschap willen opzeggen verzoekt De Bok om tolerantie: "Ik heb alle begrip voor de schrik van de mensen, maar wacht s.v.p. Het interview af. In beginsel treden we hem open, maar niet kritiekloos tegemoet. Andere geluiden laten horen, dat is ook de VPRO."