Kunstenares Tinkebell wint rechtszaak tegen Omroep Brabant

Katinka Simonse, die onder het pseudoniem Tinkebell kunst maakt, heeft de door haar aangespannen rechtszaak tegen Omroep Brabant gewonnen.

Omroep Brabant moet de uitspraken rectificeren en de proceskosten van 1.290 euro betalen, meldt het Eindhovens Dagblad (ED) woensdag.

De 37-jarige Simonse daagde de omroep verleden december voor de rechter over een interview met Omroep Brabant over een uitgezette Afghaan die zij tijdens zijn verblijf in Nederland heeft begeleid. Ze vond dat haar citaten verkeerd werden gebruikt. 

De rechter heeft haar daar woensdag gelijk in gegeven.

Mishandeling

Simonse reisde de uit Nederland uitgezette Afghaan Feda Amiri achterna. Volgens Amiri zou hij tijdens de uitzetting door marechaussees zijn mishandeld. 

In een telefoongesprek dat Omroep Brabant publiceerde lijkt het alsof Simonse dit bestrijdt: "Ik denk dat de kans heel aannemelijk is dat ze een toneelstukje hebben gespeeld. Ik wil het niet uitsluiten. Ik denk dat het aannemelijker is dat het niet helemaal waar is, dan dat het wel helemaal waar is", zegt Simonse.

Volgens de rechter zijn de uitspraken echter verkeerd weergegeven en uit hun context gerukt, meldt ED verder.

Adjunct-hoofdredacteur Marjo L'Homme van Omroep Brabant zei in december in gesprek met het ED dat Simonse wel goed was geciteerd:  "Mevrouw is artiest. Alles wat zij doet is een kunstproject. Dit misschien ook wel. Wij wachten de aangekondigde dagvaarding af."

Opspraak

Simonse kwam in het verleden in opspraak door haar kunstwerken met dieren. Zo liet ze in het kunstproject Save the Pets hamsters in plastic hamsterballen rondrennen. Volgens justitie werd daarbij opzettelijk letsel toegebracht door de hamsters telkens vier uur lang in een hamsterbal te stoppen, ''terwijl dit maximaal dertig minuten is toegestaan''.

De kunstenares werd vrijgesproken, omdat niet kon worden aangetoond dat het welzijn van de dieren is geschaad.

Lees meer over:
Tip de redactie