Jan Kooijman verdiept zich voor KRO-NCRV in forensische psychiatrie

Het eerste programma dat Jan Kooijman voor zijn nieuwe werkgever KRO-NCRV gaat presenteren heet Tot elkaar veroordeeld. De presentator noemt de hondentrainingen in de forensisch psychiatrische kliniek die hij bezocht zeer indrukwekkend.

Tijdens de training worden verwaarloosde of onhandelbare asielhonden gekoppeld aan forensisch psychiatrische cliënten. Kooijman gaat in gesprek met de cliënten om meer te weten te komen over hun achtergrond. Daarnaast volgt hij het trainingsproces dat gericht is op het herstel van zowel de hond als de cliënt.

Kooijman: "Een forensisch psychiatrische kliniek is voor ons een wereld waarvan de deuren normaal gesproken gesloten blijven. We kennen verhalen uit het nieuws over TBS’ers die de fout in gaan, maar wat gebeurt er nou eigenlijk in zo’n kliniek? De zeven weken waren intensief en ik heb ervaren dat achter elk persoon een verhaal schuil gaat."

Het trainingsprogramma is een initiatief van de Stichting Dutch Cell Dogs. Zij zetten gedetineerden in als hondentrainer. Sinds kort wordt deze training ook in een paar forensisch psychiatrische klinieken aangeboden. "De training die wij hebben gevolgd voor dit programma is effectief. De honden en cliënten groeien zichtbaar, ook al gaat dat met veel ups and downs", zegt Jan Kooijman.

Lees meer over:
Tip de redactie