Marc van der Linden vindt het vreemd dat mensen 'Willy' naar koning roepen

Royaltyverslaggever Marc van der Linden ergert zich aan mensen die 'Willy', refererend aan de filmpjes van Lucky TV, naar de koning roepen.

"Ik lach om Lucky TV, maar krijg op een nare manier kippenvel als ik mensen 'Willy' hoor roepen op Koningsdag. Dat vind ik niet gepast", vertelt de hoofdredacteur van Weekend in gesprek met de Volkskrant.

"Niet dat het publiek 'Majesteit' moet scanderen, ik wil niet de protocolfetisjist uithangen, maar Willy is een uit de context getrokken grap en lomp. Wimlex vind ik trouwens net zo vervelend. Denk er eens over na of je bijnamen moet gebruiken voor iemand die je eigenlijk niet kent."

Voornaam

De 46-jarige verslaggever vindt het ook niet gepast om de koning met zijn voornaam aan te spreken. "Aan het hof is er niemand die de koning met zijn voornaam zal aanspreken. Van de mensen die weten hoe het hoort, dus ook van journalisten, verwacht hij dat ze hem met Majesteit aanspreken. Ik vind die term niet nederig."

Van der Linden vindt het gepast dat hij Majesteit tegen koning Willem-Alexander zegt. "Het is niet zozeer dat ik Majesteit zeg tegen Willem-Alexander, ik zeg het tegen hem in zijn rol als koning."

Lees meer over:
Tip de redactie