Jörgen Raymann was 'multiculturele clown van de NPO'

Jörgen Raymann heeft het gevoel zestien jaar lang "de multiculturele clown van de NPO" te zijn geweest. "De accenten en typetjes zijn leuk, alleen wil ik dat niet meer doen op tv. Het probleem is: dat was waar ze me voor wilden."

De komiek vertelt in gesprek met De Volkskrant dat hij niet klaagt over zijn werk bij de NPO, maar dat hij wel meer wil. "Dit is het Hilversumse denken: ik mag in een talkshow komen om te praten over racisme of over de humor van Richard Pryor en Eddie Murphy. Waarom word ik niet gebeld over vaderschap of over Almere, waar ik woon?"

Raymann zegt zelf te willen bepalen in welke context hij een accent gebruikt of zijn typetje Tante Es speelt. "Het moet niet de kant op gaan van vooroordeel bevestigend. (...) Als ik een reclamespotje opnam, vroegen ze: kun je dat Surinaamse accent wat vetter aanzetten? Dat accent is leuk en grappig, maar ik ken zo veel Surinamers die gewoon ABN praten. Ik wil niet meer in die doelgroep."

Vaticaan

De presentator, die eerder zei geen tv-programma's meer te willen maken maar nu toch weer aan iets werkt, vergelijkt Hilversum met het Vaticaan, waar ze ook "in hun eigen wereld" leven. "Ik kan niet klagen over kijkcijfers, op zondagavond keken één miljoen mensen naar mijn programma. Het is jaren rond de 700.000 geweest. Ik word afgerekend op 2.000 van die kastjes, die allemaal staan bij mensen die niet op mij lijken."

"Die kastjes zijn niet mijn probleem, het is het probleem van Hilversum. Zij willen een divers publiek bereiken, maar ze weten niet naar welke programma's niet-witte Nederlanders kijken", aldus Raymann. 

Volgens de presentator hebben ze het bij de commerciële omroep een stuk beter door dan bij de publieke omroep. "Daar gaat het organischer. Humberto, John Williams en Jandino trekken veel kijkers. Met programma's waar gewoon veel mensen naar kijken, het hoeft allemaal niet zo geforceerd als het over diversiteit gaat. Ik heb dit ook al gezegd tegen de mensen van de NPO."

Lees meer over:
Tip de redactie