Journalist Sydney Schanberg is vrijdag in New York op 82-jarige leeftijd overleden. Schanberg werd bekend door zijn reportages die hij maakte in de jaren zeventig over Cambodja voor The New York Times. Hiervoor kreeg hij in 1976 de Pulitzerprijs, een belangrijke journalistieke onderscheiding.

Schanberg deed verslag tijdens de overname van het Zuidoost-Aziatische land door de communistische partij, de Rode Khmer. Samen met lokale journalist Dith Pran maakte hij reportages voor de Amerikaanse krant.

Samen met Pran negeerde Schanberg het advies van zijn werkgever om het land te verlaten, nadat vrijwel alle andere journalisten en diplomaten waren vertrokken. Toen de Rode Khmer aan de macht kwam, wist Pran te voorkomen dat Schanberg en nog twee andere buitenlandse journalisten werden vermoord, door ze te helpen naar het buitenland te ontsnappen.

Pran lukte het niet om uit Cambodja te ontsnappen waardoor hij tot 1979 onder het bewind van de communistische partij moest leven. Schanberg schreef later het artikel The Death and Life of Dith Pran, over de periode waarin Pran te maken kreeg met uithongering en marteling.

Deze reportages van Schanberg in Cambodja werden in 1984 verfilmd in The Killing Fields. Deze film won drie Oscars, acht BAFTA's en een Golden Globe.