SBS ontkent onderhandeling met Geert Wilders over uitzenden proces

SBS ontkent met Geert Wilders in onderhandeling te zijn over het uitzenden van de rechtszaak tegen de politicus over zijn 'minder Marokkanen'-uitspraken. 

Die bewering werd donderdagochtend gedaan door journalist Frénk van der Linden op Radio 1. Een woordvoerder van de zender zegt echter tegen NU.nl dat daar "helemaal niets van klopt." De PVV laat weten dat de bewering "onzin" is.

De verdachte, Wilders in dit geval, heeft het recht om toestemming te geven voor het uitzenden van een rechtszaak.

"Het zou betekenen dat hij gedurende de campagne aandacht heeft", vertelde Van der Linden in de uitzending. De Tweede Kamerverkiezingen zijn in maart 2017, enkele maanden na het proces.

"Het zou betekenen dat de hele rechtsgang tegen Wilders vanwege 'minder minder' parallel zou lopen aan de verkiezingscampagnes."

Vervolging

In december 2014 liet het Openbaar Ministerie weten de PVV-leider te vervolgen wegens discriminatie. De politicus wordt verdacht van belediging van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat. Dit vanwege Wilders' uitlatingen over Marokkanen op 12 en 19 maart 2014 in Den Haag, waarover ruim 6.400 aangiften binnenkwamen.

Tijdens een campagnebezoek aan het Haagse stadsdeel Loosduinen op 12 maart zei Wilders dat Den Haag ''een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen'' zou moeten worden.

Gemeenteraadsverkiezingen

Op 19 maart, de avond van de gemeenteraadsverkiezingen vroeg Wilders de zaal met PVV-kiezers of ze "meer of minder Marokkanen in Den Haag willen". Het publiek scandeerde ''minder, minder, minder'', waarop Wilders zei: ''dan gaan we dat regelen''. 

De rechtszaak vindt in oktober plaats, maar volgens Van der Linden is het proces uitgesteld naar december.

Lees meer over:
Tip de redactie