Hugo Borst opent voorpagina AD met emotionele brief over zorg

Schrijver en presentator Hugo Borst opent donderdag de voorpagina van het AD met een open brief aan staatssecretaris Van Rijn over de slecht presterende verpleeghuizen. Borst schrijft in de brief hoe de zorg volgens hem beter kan.

"Ik ben die voetbaljournalist. Tegen wil en dank ben ik een kenner van verpleegzorg geworden. Het is mijn plicht het woord tot u te richten, mijn demente moeder die in een verpleeghuis van zorginstelling Laurens zit, kan niet meer."

Enkele huizen van de genoemde zorginstelling staan op de lijst van slecht presterende verpleeghuizen van Van Rijn, die hij woensdag publiceerde.

"Deze open brief is niet alleen aan u gericht, maar aan iedereen die al jaren het vermaledijde systeem dat verpleegzorg heet in stand houdt." Volgens de 54-jarige presentator is er te weinig personeel in de verpleeghuizen en moeten zij overbodige taken doen.

"Er zit overdag en 's avonds meestal maar een verzorger op negen bewoners. (..) Het ergste is dat die ene verzorger veel achter de computer zit. Dat moet, want het systeem schrijft voor dat veel (overbodigs) moet worden geregistreerd, omdat anders een manager boos wordt."

Bureaucratie

Borst, die ook voor het AD als journalist werkzaam is, pleit ervoor dat verpleeghuizen stoppen met "DDR-achtige bureaucratie". "Geachte staatssecretaris, verzorgers hebben één talent: ze kunnen magistraal zorgen. Laat ze dat dan doen. Laten we afspreken dat ze voortaan alleen het hoognodige opschrijven: maximaal 10 procent van wat ze nu doen."

De schrijver biedt in zijn brief aan om persoonlijk zijn advies toe te lichten. "Maar voor de goede orde: ik ben niet politiek correct. Het systeem is moreel failliet. Topbestuurders (die van Laurens verdient 211.274 euro, bijna 42 mille meer dan een minister) weten niet en/of voelen niet wat zich op de afdelingen afspeelt. Het wachten is op een knal", besluit Borst.

In november 2015 verscheen het boek Ma van Hugo Borst, waarin hij het leven met zijn dementerende moeder uiteenzette.

Lees meer over:
Tip de redactie