Voor journalist en Iran-correspondent Thomas Erdbrink nadert het moment dat hij debuteert als presentator van Zomergasten. Op Facebook zegt de presentator dat er drie mannen en drie vrouwen zullen aanschuiven. 

"Er is iets iets heel bijzonders aan de hand. Dit jaar zijn het drie mannen en drie vrouwen'', vertelt Erdbrink in een video op de Facebookpagina van Zomergasten vanuit zijn kantoor in Teheran, waar hij werkt als correspondent voor de Volkskrant en New York Times.

De nieuwe presentator maakt vanaf maandag elke ochtend om 8.00 uur een Zomergast bekend. Ook dat doet hij met een videoboodschap. In de video’s op de Facebookpagina van het VPRO-programma vertelt de journalist er meteen bij waarom deze persoon de moeite waard is om een avond lang live op de zondagavond te interviewen.

Erdbrink is de opvolger van Wilfried de Jong, die sinds 2013 aan het programma verbonden was. De eerste aflevering van het vorige seizoen met de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb was met 789.000 kijkers het best bekeken.

Naar de uitzending van Zomergasten met schrijfster en kunsthistorica Annejet van der Zijl keken 597.000 mensen.

Bekende Nederlander

In Zomergasten mag elke week een bekende Nederlander zijn favoriete televisieavond samenstellen. Wie er dit seizoen te gast zijn, is niet bekend.

Het programma begon in 1988 met Peter van Ingen als eerste presentator. Onder andere Joost Zwagerman, Connie Palmen en Adriaan van Dis waren verantwoordelijk voor de presentatie van het programma.

Zomergasten is van 31 juli tot en met 4 september op zondagavond vanaf 20.15 uur te zien op NPO2.