Schrijver en journalist Henk Hofland is dinsdagochtend overleden. Hij is 88 jaar oud geworden.

Dat meldt NRC dinsdag. Over de doodsoorzaak maakt de krant niets bekend.

Hofland werd in 1999 uitgeroepen tot Journalist van de Eeuw. De geboren Rotterdammer was hoofdredacteur van het Algemeen Handelsblad, schreef tientallen boeken, was columnist voor NRC en De Groene Amsterdammer en was vaak te gast in radioprogramma's.

De Nederlandse persprijs De Tegel is vernoemd naar Hoflands boek Tegels Lichten. In 2011 ontving Hofland de P.C. Hooftprijs, een van de belangrijkste literatuurprijzen in Nederland.

"Niemand hier te lande heeft de afgelopen zestig jaar zo nauwlettend en tegelijk zo gedistantieerd, zo scrupuleus en tegelijk met zoveel sprezzatura én met een van ijzeren discipline getuigende volharding en continuïteit de maatschappelijke toestand gepeild", schreef de jury destijds. 

Energie

In een recent interview met NRC, dat 11 juni verscheen, vertelde Hofland dat hij zijn leven lang vooral "voor de lol" schreef.

"Weet je wat het eigenaardige is van je leven? Je energie raakt op. Vroeger dacht ik: kom, ik ga weer eens een roman schrijven . En dan wist je het onderwerp, of niet. Maar altijd: tikken. Stukjes schrijven. Waarom? Voor de lol. Ik kan me goed voorstellen dat je vermoeid van je leven wordt. Jeezis, weer opstaan."

'Monument'

Peter Vandermeersch, de hoofdredacteur van NRC, de krant waar Hofland tot aan zijn dood mee samenwerkte, noemt hem "een man die je zonder overdrijving een van de monumenten van onze krant mag noemen".

De redactie van De Groene Amsterdammer uit haar verdriet op zijn website en verwijst naar een profiel over Hofland. Vrij Nederland heeft alle gesprekken die het blad met Henk Hofland voerde in een overzicht verzameld.

NPO1 zendt in de nacht van dinsdag op woensdag een herhaling van een uitzending van Pauw en Witteman uit waarin Hofland te gast was. De uitzending begint om 00.15 uur.