Promofilmpje EenVandaag verboden door NPO

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft EenVandaag verboden een promofilmpje nogmaals uit te zenden, waarin presentatrice Suzanne Bosman uitlegt waarom het programma in tegenstelling tot Pauw en De Wereld Draait Door wel in de zomer doorgaat.

Volgens directeur Frans Klein voelt het promotiefilmpje aan als een sneer richting televisiemakers. "Ik vind het geen goed promotiefilmpje. Soms kan iets tenenkrommend zijn als het over de rug van anderen gebeurt", vertelt hij aan AD.

Het spotje werd op vrijdag 10 juni tijdens EenVandaag uitgezonden, waarna de NPO meteen de redactie opbelde om haar onvrede te uiten. Het filmpje werd vervolgens uit de herhalingen en toekomstige afleveringen gemonteerd. "Je hebt anderen niet nodig om jezelf te promoten", legt Klein uit. "Het is gewoon een slecht filmpje."

Sinds eind mei zijn de live-talkshows op NPO1 tijdelijk niet meer op de vaste tijdstippen te zien (19.00 uur en 23.00 uur). Wegens de zomerstop zendt de publieke omroep andere programma's en herhalingen uit.

Klein benadrukte eerder al dat er deze zomer veel sport is en dat er tijdens de zomermaanden nog genoeg andere nieuwsprogramma's doorgaan op de publieke omroep, naast EenVandaag ook Nieuwsuur en het Journaal.

Kritiek

Onder andere minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk uitte kritiek op de NPO. "Actualiteit en debat is paar maanden geen kerntaak publieke omroep meer. Dat is toch gek?", twitterde de minister destijds met een verwijzing naar Pauw en De Wereld Draait Door. "RTL4 gaat wel door."

Staatssecretaris Sander Dekker (Media) benadrukte dat Plasterk als liefhebber reageerde op de zomerstop. "Dit is geen verandering van kabinetsbeleid. Uiteindelijk gaat Hilversum over de eigen programmering", aldus Dekker.

Op 22 augustus zijn Pauw en De Wereld Draait Door weer terug op televisie.

Lees meer over:
Tip de redactie