RTL Nieuws overschreed geen journalistieke grenzen door vorig jaar heimelijk opnames te maken van een lezing van forensisch anatoom George Maat over de identificatie van slachtoffers van de MH-17-vliegramp. 

Dat concludeert de Raad voor de Journalistiek.

RTL Nieuws berichtte naar aanleiding van de 'undercoveractie' dat Maat gevoelige informatie openbaar maakte, zonder medeweten van de nabestaanden. Zo toonde hij in zijn college foto's van stoffelijke resten.

Maat vroeg de Raad te beoordelen of het nieuwsprogramma te ver was gegaan met het gebruik van verborgen opnameapparatuur. De Raad laat maandag weten dat er 'op journalistiek zorgvuldige wijze informatie is vergaard en uitgezonden'.

Excuses

Nadat RTL Nieuws melding maakte van de inhoud van het openbare college van de forensisch anatoom zette minister van Justitie Ard van der Steur hem uit het identificatieteam. Later bleek dat onterecht en bood hij Maat publiekelijk excuses aan.

De Raad omschrijft de handelswijze van RTL Nieuws als 'niet ontoelaatbaar'. "Het is aannemelijk dat RTL Nieuws de misstand niet aan de orde heeft kunnen stellen zonder de door haar toegepaste werkwijze. RTL Nieuws is vervolgens zeer zorgvuldig te werk gegaan door nader onderzoek te verrichten en alle betrokken partijen - onder wie ook klager- vooraf te informeren en zo nodig om wederhoor te vragen."