Blendle-oprichter Alexander Klöpping 'veracht' nieuwskeuzes NOS

Alexander Klöpping hekelt de nieuwskeuzes van het NOS Journaal. De medeoprichter van het succesvolle mediaplatform Blendle zegt het verder te betreuren dat het programma, in zijn ogen, weinig toevoegt.

"Voor een organisatie waar zoveel geld heen gaat en die zoveel nuttige onderzoeksjournalistiek zou kunnen doen waar bij andere media geen geld voor is", zegt Klöpping in gesprek met Vrij Nederland

"In plaats daarvan willen ze het liefst Hart van Nederlandje spelen en vertellen dat het mooi weer is en de mensen buiten liggen, dat de files lang waren en de treinen niet reden. Ik veracht dat."

Klöpping, die al eerder kritiek op de nieuwsuitzending en de bijbehorende omroep uitte, omschrijft de NOS verder als 'de McDonalds van het nieuws'. 

Overleven

Blendle, dat in Nederland 650.000 gebruikers heeft, bundelt een grote hoeveelheid nationale en internationale publicaties uit kranten en tijdschriften. Tegen betaling is die inhoud op te vragen.

Volgens Klöpping ging het mis met de journalisitiek toen bladen hun inhoud gratis op websites gingen aanbieden, omdat ze dachten hierdoor meer abonnees te krijgen, schrijft Vrij Nederland verder. De 29-jarige ondernemer stelt dat dit juist negatieve gevolgen had voor de waarde van een artikel.

"Als journalist wil je graag gelezen worden. Maar als journalist ben je, vind ik, mede verantwoordelijk voor het overleven van je publicatie. En elke publicatie is op dit moment bezig met overleven. Iedereen - behalve de NOS – draagt die verantwoordelijkheid."

Lees meer over:
Tip de redactie