Mart Smeets neemt zeer binnenkort afscheid als sportverslaggever. De 69-jarige presentator zal na zijn vertrek "niet omkijken", "niet vergelijken" en "geen sociale media volgen". 

"Ik ga andere dingen doen. Leuke dingen", zegt Smeets in gesprek met het AD.

Voormalig basketbalspeler Smeets werkte 42 jaar voor de NOS. Deze zomer zal hij tijdens de Olympische Spelen in Rio het commentaar bij basketbalwedstrijden verzorgen, maar dat zal zijn laatste klus zijn.

Woensdagavond wordt er in een uitzending van De Wereld Draait Door op de carrière van Smeets teruggeblikt. In gesprek met de krant zegt hij daar aanvankelijk een vreemd gevoel bij gehad te hebben. 

"In eerste instantie was ik het met de term eerbetoon niet eens. Zoiets past niet bij mij, daar voelde ik me ongemakkelijk bij. Maar bepaalde mensen in mijn leven die belangrijk voor me zijn hebben me gezegd: 'Accepteer het nou, leg je erbij neer. Je verdient het, klaar'. Die woorden zijn zich gaan nestelen in mijn ziel. Bij nader inzien vind ik het wél eervol en grappig."

Komen en gaan

Smeets heeft zich bij zijn naderende vertrek neergelegd en toont zich niet gevoelig voor berichten van kijkers die hem zullen missen: "Er moest een keer een einde aan komen, er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Er zijn een heleboel mensen die het op een hele adequate manier van me kunnen overnemen."