Longontsteking bij jonge kinderen is thema Serious Request

Het geld dat in december wordt opgehaald tijdens Serious Request op NPO 3FM gaat naar de wereldwijde bestrijding van longonstekingen bij jonge kinderen.

''Het is een stille ramp die elke 35 seconden een kinderleven eist'', aldus het Rode Kruis tijdens de radio-uitzending van Giel Beelen dinsdagochtend, dat de inzameling samen met de publieke radiozender organiseert.

''Het zijn wereldwijd elk jaar ruim 900.000 jonge kinderen, die te redden zijn met de juiste behandeling en goede informatie. Het is de grootste doodsoorzaak bij kinderen onder de vijf jaar.'' De ziekte eist volgens de organisatie vooral levens in Haïti, Soedan en Ethiopië.

Elk jaar laten drie dj's van Radio 3FM zich in december opsluiten in het Glazen Huis om geld in te zamelen voor een goed doel. Ze eten die dagen niets en maken 24 uur per dag live radio en tv.

Vaccinatie

Met het ingezamelde geld wil het Rode Kruis onder meer door vaccinatiecampagnes ondersteunen, de gezondheidszorg verbeteren, zorgen voor veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen. Verder wil het Rode Kruis ouders en gezondheidsmedewerkers leren hoe ze longontsteking kunnen voorkomen, op tijd herkennen en laten behandelen.

Dit jaar staat het Glazen Huis in Breda. Vorige keer was dat in Heerlen. De actie was toen bestemd voor jongeren in oorlogsgebieden en bracht 8.466.249 euro op.

Lees meer over:
Tip de redactie