Slechte FM-ontvangst radiozenders door weersomstandigheden

Meerdere Nederlandse radiozenders hebben momenteel last van een slechte FM-ontvangst, als gevolg van atmosferische storingen.

Daarvoor waarschuwt onder meer radiozender BNR op hun website.

Door de storing kan de FM-ontvangst van sommige zenders minder goed of slecht zijn. Atmosferische storingen worden veroorzaakt door temperatuurstijgingen op grote hoogte, waardoor radiogolven wegvallen in die luchtlagen. Mensen die via DAB+ naar de radio luisteren hebben minder last van de storingen.

Hierdoor is het mogelijk dat buitenlandse radiozenders te ontvangen zijn op Nederlandse FM-frequenties. Zo was de Engelse radiozender BBC Radio 4 maandag te horen op een lokale radiozender in Zuid-Holland.

Groter bereik

Het gebeurt niet vaak dat er atmosferische storingen voorkomen. "Het is nu zo dat er bepaalde signalen zijn die een groter bereik hebben dan gebruikelijk", zegt Frans van Bergen van Agentschap Telecom van het ministerie van Economische Zaken. 

"Voor radiozendamateurs is dat fantastisch, want hun uitzendingen reiken verder dan normaal. Daardoor kan het op de FM overbelast raken."

Van Bergen adviseert dat radioluisteraars een andere frequentie opzoeken of dat ze via de internet radio gaan luisteren. "Verder is het afwachten."

Lees meer over:
Tip de redactie