Dolores Leeuwin, een van de vaste gezichten van het Sinterklaasjournaal, is opgestapt bij het programma. 

"Ik heb contact opgenomen met de eindredacteur van het Sinterklaasjournaal en hem gezegd: ik ga dit niet meer doen. Ik sta er niet meer achter", aldus Leeuwin tegen Joop.

Volgens Leeuwin maakt het programma wel duidelijk wat de voorstanders van Zwarte Piet vinden, maar niet wat de tegenstanders van de kwestie vinden. "De NTR zegt wel dat ze de middengroep bedient, maar dat is naar mijn gevoel niet zo. Ik vind dat er nu stelselmatig een geluid wordt genegeerd."

Volgens de 45-jarige presentatrice van Het Klokhuis zijn er al dingen veranderd, maar nog niet genoeg. "Ja, we hebben wel iets gedaan: de oorbellen zijn weg en er zijn roetpieten gekomen. Maar als ik naar de uitzendingen van vorig jaar kijk dan denk ik: het is nog steeds heel erg zwart."

Leeuwin vertelde vorig jaar al dat ze vond dat NTR geen keuze maakte in de discussie. Dat wordt haar nu echter te veel. "Ik kan dit niet meer verkopen aan mezelf. De omroep staat voor diversiteit en dat zie ik niet voldoende terug in het programma."

NTR

De NTR heeft inmiddels gereageerd op het vertrek van Leeuwin. "Net als bij het vertrek van Erik en Jochem vinden wij het ontzettend jammer dat Dolores heeft besloten te stoppen'', reageert de zegsvrouw. "Het is aan de acteurs zelf om te bepalen of ze willen blijven." 

Type

Cabaretiers Jochem Myjer en Erik van Muiswinkel kondigden vorige week aan ook te stoppen bij het Sinterklaasjournaal. Voor Van Muiswinkel gold dezelfde reden van vertrek als van Leeuwin: dat het type van Zwarte Piet niet met de tijd mee is gegaan.

Van Muiswinkel verleende achttien jaar zijn medewerking aan het Sinterklaasjournaal, Myjer was zes jaar aan het programma verbonden.

Vanzelfsprekend

NTR reageerde eerder op maandag op een ingezonden brief van 120 prominente Nederlanders. Het is "evident en vanzelfsprekend" dat Zwarte Piet in het Sinterklaasjournaal van kleur veranderd is, schreven Paul Römer, algemeen directeur van de NTR en Carel Kuyl, mediadirecteur van de NTR, in NRC.