De NTR betreurt dat Erik van Muiswinkel niet langer zijn medewerking aan het Sinterklaasjournaal verleent. Dat de acteur zich niet in de reflectie van de omroep kan vinden is volgens de NTR echter zijn eigen afweging.

"We zijn een spiegel van de maatschappij. De acteurs kunnen eraan conformeren of niet", zegt NTR-woordvoerster Karlijn Vos tegen de Volkskrant.

Cabaretiers Jochem Myjer en Erik van Muiswinkel verkondigden maandag te stoppen bij het Sinterklaasjournaal. Voor Van Muiswinkel is de reden dat Zwarte Piet niet met de tijd mee is gegaan. 

Even zag het er naar uit dat de Pieten een ander uiterlijk kregen, toen zogeheten roetveegpieten in 2014 hun intrede deden. "Maar vorig jaar stokte alles, helaas. De hoofdpersonages bleven gewoon zwart; ook mijn personage", zegt Van Muiswinkel.

Vrolijk kinderprogramma

De NTR zegt zich ervan bewust te zijn welke positie het programma in de discussie over Zwarte Piet inneemt. "Maar we hebben een publieke taak om als onafhankelijke omroep een vrolijk kinderprogramma neer te zetten. We sturen niet en nemen geen standpunten in, we reflecteren het maatschappelijk debat", aldus Vos.

Op welke manier het Sinterklaasjournaal dit jaar met het debat om zal gaan is volgens Vos nog niet bekend. "Het script komt pas in de zomer en voorafgaand brengen we ook nooit iets naar buiten, dus ook niet over de Pieten en hun kleur. Het is echt afwachten."

Van Muiswinkel verleende achttien jaar zijn medewerking aan het Sinterklaasjournaal, Myjer was zes jaar aan het programma verbonden.