Ronald Plasterk noemt dinsdagochtend de zomerstop van de publieke omroep 'gek'. De minister van Binnenlandse Zaken verwijst naar RTL4, dat volgens hem het goede voorbeeld geeft met RTL Late Night, dat langer doorgaat.

Vanaf maandag zijn de live-talkshows op NPO1 tijdelijk niet meer op de vaste tijdstippen te zien (19.00 uur en 23.00 uur). Wegens de zomerstop zendt de publieke omroep andere programma's en herhalingen uit.

"Actualiteit en debat is paar maanden geen kerntaak publieke omroep meer. Dat is toch gek?" twittert de minister met een verwijzing naar Pauw en De Wereld Draait Door. "RTL4 gaat wel door."

Kort seizoen

Plasterk (PvdA) is niet de enige die zich uitlaat over de zomerstop van de publieke omroep. EO-presentator Andries Knevel en columnist Hasna El Maroudi bespraken het onderwerp in de ochtenduitzending van Radio 1.

El Maroudi, die ook werkzaam is bij Pauw, gaf aan dat het seizoen veel te snel voorbij was. "Het was zeker weten te vroeg. Ik merkte dat ook al op de redactie. We hadden nog zo veel onderwerpen en thema's waar we nog graag aandacht aan wilden besteden. Maar het is nu eenmaal zo, het is zo besloten."

Andries Knevel verving jarenlang Pauw met het programma Knevel & van den Brink. "Met name in de maanden juni en half juli was er nog volop nieuws. De moeilijkste maand was vaak de maand augustus. Dat nu al wordt gestopt is extreem vroeg. Ik vind het heel jammer want er gebeurt nog zo veel in de wereld."

D66-kamerlid Kees Verhoeven stelt in het Vragenuurtje vragen over de kwestie aan staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Herhalingen

Frans Klein, directeur televisie van de NPO, reageert in het radioprogramma met de opvatting dat er de komende zomer veel sport komt en dat er tijdens de zomermaanden nog genoeg andere nieuwsprogramma's doorgaan op de publieke omroep zoals Nieuwsuur, EenVandaag en het Journaal.

Op 22 augustus zijn Pauw en De Wereld Draait Door weer terug op televisie. De programma's worden tijdens de zomer vervangen door herhalingen van Bed & Breakfast en 10 Jaar ik vertrek.