Cabaretiers Jochem Myjer en Erik van Muiswinkel hebben besloten te stoppen bij het Sinterklaasjournaal. Voor Van Muiswinkel is de reden dat het type niet met de tijd mee is gegaan.

Van Muiswinkel verleende achttien jaar zijn medewerking aan het Sinterklaasjournaal, Myjer was zes jaar aan het programma verbonden. Beiden stoppen nu, melden de NTR en impresariaat Hekwerk maandag.

De cabaretiers laten weten de beslissing met pijn in het hart genomen te hebben. "We kijken terug op een groot aantal geweldige Sinterklaasjaren", stellen ze. "Het is nu tijd om het stokje over te dragen en wij wensen de redactie en kijkers veel plezier toe in de toekomst."

Kwetsend

Van Muiswinkel meldde later op maandag aan het AD dat de reden om te stoppen is dat hij vindt dat de NTR afscheid moet nemen van Zwarte Piet in zijn huidige vorm. "Ik heb drie jaar geleden al geroepen dat de NTR gehoor moest geven aan de roep om een andere Piet. De publieke omroep kan er niet aan voorbij dat sommigen het typetje als kwetsend, racistisch zien."

Van Muiswinkel vond de roetveegpieten in 2014 een goede zet. "Maar vorig jaar stokte alles, helaas. De hoofdpersonages bleven gewoon zwart; ook mijn personage."

Aangehoord

Afgelopen februari werd het Sinterklaasjournaal van vorig jaar geëvalueerd. De cabaretier kreeg niet de indruk dat een verandering er daarna inzat. "Ik en anderen hebben er in dat overleg opnieuw voor gepleit naar een andere Piet toe te werken. We werden, zeg maar, 'aangehoord' maar kregen er weinig op terug."

Van Muiswinkel werd vorig jaar aangeklaagd om zijn rol als hoofdpiet. Volgens tegenstanders van Zwarte Piet maakt de cabaretier zich schuldig aan "uitingen die aanzetten tot discriminatie".

Ondanks zijn beslissing valt het afscheid na achttien jaar Van Muiswinkel zwaar. "Ik hield van die rol."

Video: Jochem Myjer en Erik van Muiswinkel als Pieten

Zwarte Pieten in het Sinterklaasjournaal
Zwarte Pieten in het Sinterklaasjournaal

Grootheden

De NPO vindt het jammer dat Van Muiswinkel en Myjer stoppen. "Heel veel kinderen - en volwassenen - hebben jaren genoten van de avonturen van de Hoofdpiet en Pietje Paniek in het Sinterklaasjournaal", aldus netmanager Suzanne Kunzeler.

"Gelukkig komt Sinterklaas ook dit jaar weer gewoon aan en kijken we vol verwachting uit naar de nieuwe Pieten." In overleg met Sinterklaas gaat de NTR op zoek naar opvolgers.