Komiek Trevor Noah is inmiddels bijna een jaar de presentator van de Daily Show. De opvolger van Jon Stewart vindt de nieuwe baan moeilijker dan verwacht.

"Ik had niet gedacht dat ik met zoveel dingen rekening moest houden", vertelt de 32-jarige komiek in gesprek met NU.nl. 

Toch houdt Noah een goed gevoel over aan zijn nieuwe baan bij Daily Show, dat iedere dag op Comedy Central wordt uitgezonden. "Je maakt iedere dag een uitzending. Daarnaast krijg je per dag zoveel informatie binnen. Dat is toch wel uitdagend."

Noah wordt sinds het vertrek van Stewart vaak vergeleken met de voormalige presentator. Hoewel hij dat logisch vindt blijft er toch iets kleven aan de vergelijkingen. "Het is niet alsof Jon dood is, snap je? Het is niet zo nodig. Maar ik kan er eerlijk gezegd wel van genieten."

Show

Ondanks de drukte heeft de Zuid-Afrikaan ook tijd voor een komedieshow. Op 5 juni staat de komiek in de Heineken Music Hall. "Ik ben wel heel anders op het podium dan in het programma", geeft Noah toe.

"Ik hou ervan om de confrontatie aan te gaan met het publiek. Vooral met een publiek kun je aanvoelen of je over een grens gaat. En als je het publiek daarin betrekt, voel je je minder schuldig. Dan ontstaan er de mooiste discussies."

Beste vrienden

Noah ziet de mensen in het publiek vooral als zijn beste vrienden. "Als je met je vrienden bent dan ben je ook op je best. Je vertelt je vrienden altijd je beste verhalen. Het heeft voor mij daarom ook geen zin om net zoals in de Daily Show het over zakelijke dingen te hebben. Met je vrienden deel je je persoonlijke verhalen."

De komiek wil echter benadrukken dat een baan als komiek niet altijd makkelijk is geweest. "Nu lijkt het alsof het heel makkelijk is om zo'n show te maken, maar god, wat was ik vroeger slecht. Ik had geen mening, ik was voorzichtig en ik had soms zelfs niet eens door hoe m'n grappen in elkaar zaten. Gelukkig viel het kwartje wel enige tijd later."

Erdogan

Hoewel de presentator tijdens zijn show het vooral over persoonlijke verhalen wil hebben, kan hij het niet laten om ook de actualiteit in de show te betrekken. "Kijk, zo'n zaak als president Erdogan tegen de Duitse komiek Jan Böhmermann kan ik niet laten liggen. Dat gaat mij ook aan op persoonlijk vlak."

"Het is natuurlijk vreemd dat een president een persoon kan aanklagen omdat hij grappen maakt, maar dat weet iedereen ook wel. Duitsland is die wet vergeten, klaar. Maar er ontstaat nu wel een mooie discussie over de vrijheid van meningsuiting", vervolgt hij.

Noah probeert het uit te leggen. "Je moet kijken naar wat voor effect vrijheid van meningsuiting heeft op mensen. Sommige mensen hebben het recht om te zeggen dat een grap kwetsend is. Soms vergeten we dat even. Maar laat een ding duidelijk zijn: het gaat wel ver als je iemand laat vervolgen om enkele grappen."

De komiek benadrukt dat hij op 5 juni niet alleen over Erdogan gaat praten. "Nederland mag oppassen, want Wilders en de zwartenpietendiscussie komen natuurlijk ook aan bod."