Johan Derksen verklaart oorlog aan 'onsmakelijke radio-dj's'

Johan Derksen is vanaf woensdag als dj te horen op het online radiostation 40UP. De presentator gaat de strijd aan met "die vervelende dj's die zichzelf belangrijker vinden dan de muziek". 

"Ik vind het schijtlollige blagen", vervolgt Derksen in gesprek met NU.nl.

"Ze worden overbetaald en hebben een irritante sidekick die overal tussendoor lult. En als je dat gehad hebt krijg je nog een lullig telefoongesprek met Miep uit Meppel. Het ergste vind ik dat ze me toespreken alsof ik een kleuter ben."

Het radiostation 40UP, opgezet door Harry de Winter en Rob Stenders, bestaat al sinds 2015, maar had tot afgelopen dinsdag geen vaste programmering. 

Daar is verandering in gekomen. Naast Derksen hebben ook Mart Smeets, Robert ten Brink, Huub Stapel, Jan Donkers, Alex van Oostrom, Marc Stakenburg en Michiel Romeyn hun eigen programma gekregen.

Een nummer dat zeker te horen is in Derksens programma: Wee Willie Walker - Help

'Smakeloze muzieklandje'

Volgens Derksen mogen de dj's doen wat ze willen, al zal hij zich beperken tot het verstrekken van algemene informatie over de muziek en het draaien van platen. 

De voormalig hoofdredacteur van Voetbal International zal vooral jazz, blues en country laten horen. Volgens hem is daar, "in dit smakeloze muzieklandje waarin mensen een heel stadion vullen voor die ordinaire straatzangers uit Amsterdam", veel vraag naar. 

Een nummer dat zeker te horen is in Derksens programma: Mickey Newbury - San Francisco Mabel Joy

Muziekstijlen

Derksen, die woensdagavond voor het eerst op de zender te horen is, heeft het gevoel dat zijn favoriete muziekstijlen helemaal niet meer op de radio te horen zijn.

Volgens hem komt dat omdat de dj's bij grote radiostations niet zelf hun platen uitzoeken.

"Dat doen muzieksamenstellers volgens een commercieel format. (...) Ik betaal ieder jaar belasting en krijg er een emmer shit voor terug. De dj's houden het publiek dom, die onsmakelijke types kicken alleen op luistercijfers."

Een nummer dat zeker te horen is in Derksens programma: Matt Andersen - Broken Man

Robert ten Brink

Voor Robert ten Brink zit er verder geen grote gedachte achter, zegt hij tegen NU.nl. "Ik wil vooral plaatjes draaien. Daar ben ik mijn carrière ooit mee begonnen."

Ten Brink was van 1979 tot 1982 op de KRO te horen. Om zijn programma voor 40UP in te vullen selecteert hij muziek waar hij vroeger al van hield en muziek die hij net heeft ontdekt. "Voor je het weet is het uurtje weer vol."

Vinyl

Ten Brink zal tijdens zijn programma op maandagavond vooral vinyl draaien. "Ik heb thuis acht meter aan langspeelplaten staan. De rest heb ik verkocht aan Concerto (platenzaak, red.). Van dat geld gingen we op vakantie. Dat waren hele goedkope vakanties, dan hebben we het over 35 jaar geleden."

De presentator zal af en toe een muziekweetje met de luisteraars delen, maar wil hen absoluut niet beleren. Liever slaat hij bruggetjes van artiest naar artiest.

"Als ik So Like Candy van Elvis Costello draai, is het leuk om van te voren te zeggen dat ze goed op de basloopjes moeten letten. Die worden op dat nummer door Paul McCartney gespeeld. Daarna is het leuk om een nummer van McCartney te draaien en via hem kom je dan uit bij Tom Odell."

Of de luisteraar ook persoonlijke anekdotes van Ten Brink te horen krijgt is niet uitgesloten. "Ik weet niet of ik er veel heb. (…) Misschien als ik een plaatje draai dat ik ooit van een vriendinnetje van vroeger heb gekregen."

Lees meer over:
Tip de redactie