Een gedeelte van het veelbesproken gedicht van Jan Böhmermann wordt verboden. Dat heeft de Duitse rechtbank dinsdag bepaald, melden verscheidene Duitse media. In het gedicht beledigt de satiricus de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Met het besluit van de Duitse rechtbank wordt het verzoek van Erdogan gedeeltelijk aanvaard. Erdogan eiste dat Duitsland de komiek aanklaagde nadat deze de Turkse president enige tijd terug in een spotgedicht onder meer had uitgemaakt voor 'geitenneuker'.

De 35-jarige Böhmermann mag bepaalde delen van het gedicht niet meer herhalen. Het gaat hierbij om de delen die lasterlijke inhoud over de Turkse president bevatten. Overtreedt Böhmermann het bevel van de rechter, dan komt hem dat op een boete van 250.000 euro of een celstraf van maximaal zes maanden te staan.

De advocaat van de satiricus vindt de beslissing verkeerd en beroept zich op de vrijheid van meningsuiting. Erdogans advocaat Hubertus von Sprenger is "erg gelukkig" met de uitspraak.

Belediging

Het Duitse wetboek van strafrecht verbiedt beledigingen tegen buitenlandse bevriende staatshoofden, maar laat het aan de overheid om te beslissen of officieren van justitie een strafzaak mogen beginnen.

Erdogan wil ook dat Böhmermann strafrechtelijk wordt vervolgd wegens belediging van een bevriend staatshoofd. Bondskanselier Angela Merkel heeft eerder toestemming gegeven voor een dergelijke zaak, maar het is uiteindelijk aan de Duitse openbare aanklager om de knoop door te hakken.

Video: Merkel maakt weg vrij voor vervolging komiek

Merkel maakt weg vrij voor vervolging komiek
Merkel maakt weg vrij voor vervolging komiek