Derk Sauer genoemd in fraudezaak Rusland

De Nederlandse media-ondernemer Derk Sauer wordt in Rusland verdacht van betrokkenheid bij bedrijfsfraude. Dat melden lokale media op basis van documenten van de Russische justitie.

De fraude vond volgens de berichtgeving plaats rond een aandelentransactie in 2014 door het Russische mediabedrijf RBC. Sauer was tot vorig jaar directeur bij dat bedrijf. Behalve Sauer worden onder anderen ook de huidige topman en financiële directeur van RBC onderzocht door de Russische autoriteiten.

Sauer heeft tegenwoordig een hoge functie bij Onexim, het moederbedrijf van RBC. Onexim is de investeringsmaatschappij van de Russische miljardair Michail Prochorov.

In een reactie aan NU.nl zegt Sauer dat hij "nooit gefraudeerd" heeft. Wel weet hij uit welke hoek de aanklacht komt. "Dit komt van een voormalig aandeelhouder, maar het speelt allemaal van voor mijn tijd. Hij is door RBC uitgekocht en is blijkbaar ontevreden, waardoor hij dingen in de Russische media heeft verspreid."

'Niets gehoord'

Tegen Sauer is naar eigen zeggen geen officiële aanklacht ingediend. "Ik heb nog niets gehoord van justitie. Ik werd vanmiddag gebeld door een collega uit Moskou die met het nieuws kwam. Dit soort aanklachten worden voortdurend gedaan in Rusland."

Een woordvoerder van Onexim gaf tegen het ANP aan op de hoogte te zijn van de berichten over het fraudeonderzoek, maar wilde verder geen commentaar geven. Bij een veroordeling voor georganiseerde fraude kan de straf in Rusland oplopen tot tien jaar cel.

Lees meer over:
Tip de redactie