De in Nederland teruggekeerde columniste Ebru Umar gaat niet meer naar Turkije. 

Dat zegt ze tegen Metro, waar ze haar column voor schrijft. ''Verbazingwekkend hoe makkelijk je zulke beslissingen neemt als het om je veiligheid gaat.'' Umar heeft een huis in het land.

"Ik denk dat iedereen in Turkije nu wel van me af wilde", laat ze verder weten.

''Ik werd om zes uur 's avonds gebeld door de ambassadeur. 'Je moet heel goed luisteren Ebru', zei hij. 'Je stapt straks in het vliegtuig van Transavia en gaat terug naar Nederland'.''

Landarrest

Umar zat twee weken in 'landarrest' nadat ze op haar vakantieadres in Kusadasi was aangehouden wegens kritische tweets over de Turkse president Erdogan. De gerechtelijke procedure die tegen haar loopt, mag ze in Nederland afwachten.

Het gaat nu goed met haar. ''Ik wil iedereen ontzettend bedanken voor alle steun. Daar ben ik erg van onder de indruk geraakt.''

Turkse nationaliteit

Umar gaat in Nederland proberen om van haar Turkse nationaliteit af te komen. Ze liet eerder aan NU.nl weten dat ze daar al langer over heeft nagedacht, maar dat haar ouders dat niet wilden. "Maar nu zijn ze het volledig met mijn keuze eens."

Ze weet alleen nog niet wat ze hiervoor moet doen. Tegen Metro zegt de columniste dat het "een heel gedoe is. Niemand kan me precies uitleggen hoe dat moet en wat de gevolgen zijn."