Columniste Ebru Umar mag Turkije verlaten en is inmiddels weer terug in Nederland. 

Turkije heeft het uitreisverbod dinsdag ingetrokken.

Umar mag de gerechtelijke procedure in Nederland afwachten. Dinsdagnacht landde de columniste op Schiphol. Een medepassagier heeft haar gezien op het vliegveld van de Turkse stad en kort met haar gepraat. Volgens hem reisde ze samen met haar moeder.

''Het is uitstekend nieuws dat zij terug naar Nederland kan. Er is achter de schermen veel gedaan aan haar zaak en het is goed dat Ebru Umar nu naar huis kan", aldus minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken.

De columniste werd eind april in Turkije gearresteerd door de politie vanwege haar tweets over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. 

Een dag later werd Umar weer vrijgelaten, maar ze werd gesommeerd Turkije niet te verlaten. Begin mei werden er nog twee nieuwe aanklachten tegen Umar ingediend. De nieuwe aanklachten gingen over een illustratie en een Skype-interview met de Telegraaf.

Illustratie

Op de illustratie is Umar schrijvend te zien met een kogel aan haar voet waarop de Turkse vlag staat. Die tekening stond bij het dagboek dat Umar voor Dagblad Metro maakte vorige week. De klacht over die illustratie kwam in Turkije terecht door een inwoner van Rotterdam.

Na haar aanhouding is in Nederland een felle discussie ontstaan over de vrijheid van meningsuiting en in het bijzonder voor columnisten.