Matthijs van Nieuwkerk noemt zijn salaris, ruim 580.000 euro, een kwestie van "onderhandelen". De presentator vindt het prima dat de politiek discussies voert rondom de hoge verdiensten bij de publieke omroep.

"Als de commerciële omroepen bij je komen met een aanbod waarvan je denkt 'dit kan niet waar zijn', dan ga je naar je eigen werkgever om te kijken waarmee die over de brug komt", vertelt Van Nieuwkerk in gesprek met studenten van hogeschool Windesheim in Zwolle.

De 55-jarige presentator van De Wereld Draait Door stelt volgens De Stentor dat de discussie eens per jaar wordt gevoerd. "Dat moment dat publieke omroepen bekendmaken waar ze hun geld besteden, dan weet je dat je weer even in de wind hangt. De kranten pakken ermee uit, en ik word weer neergezet als een graaier."

De presentator gaf maandag een interview op de hogeschool in Zwolle. De school organiseert geregeld interviews en gastcolleges met bekende journalisten.

"Dat heet onderhandelen, dat gaan jullie straks ook allemaal meemaken", gaf hij de studenten mee.

Politiek

Ook de discussie die in de politiek wordt gevoerd vindt Van Nieuwkerk "prima". "Dit keer kwam minister Plasterk met zijn verhaal dat het genoeg is met die hoge salarissen bij de publieke omroep. Prima, dat mag hij vinden. Als hij daarvoor genoeg steun krijgt, is het op een gegeven moment afgelopen."

"Voorlopig is dat nog niet zo en heb ik bedongen dat ik verder kan werken onder deze voorwaarden. (..) Vergeet niet dat ik wel de bedenker, maker én presentator van het succesvolle programma ben."