De redactie van opsporingsprogramma Opsporing Verzocht heeft twee jaar geleden besloten om het programma minder eng te maken. 

"Mensen vonden de opzet soms te eng en keken dan niet verder", aldus presentatrice en eindredacteur van het programma Anniko van Santen tegen Veronica Magazine.

Dat vond de organisatie achter het programma zonde, want het belangrijkste moment in het programma is het opspoor-moment. Daarom is er toen een draai gegeven aan de opzet van het programma. "Bij reconstructies iets minder die dreigende muziek en niet altijd die donkere luchten. Bovendien: als we vertellen dat een omaatje van tachtig in elkaar is geschopt, is dat al erg genoeg en hoeven we dat niet te laten zien."

Politiewoordvoerder Ellie Lust hoopt dat kijkers juist minder angstig worden door het programma. "We hebben bewezen dat we ontzettend veel zaken kunnen oplossen. Juist daardoor zouden mensen zich veiliger kunnen voelen."

Veilig

Lust hoort nog vaak genoeg mensen zeggen dat ze niet naar Opsporing Verzocht durven te kijken. "Nou, doe maar wel. Nederland is best veilig, hoor, maar de kans dat je slachtoffer wordt en een item bij ons wordt, is helaas vele malen groter dan dat Gaston voor je deur staat met het winnende postcodelot."