Volgens Filemon Wesselink zouden autochtone en allochtone Nederlanders er goed aan doen om thee met elkaar te gaan drinken. "Je begrijpt elkaar beter als je met elkaar praat."

Dat is een van de conclusies die Wesselink trekt in de documentaire Mijn Jodenbuurt, die woensdagavond wordt uitgezonden. 

"Na de moord op Theo van Gogh in 2004 adviseerde Job Cohen (toenmalig burgemeester van Amsterdam, red.) om thee met elkaar te gaan drinken. Met die uitspraak heeft hij zich belachelijk gemaakt, maar het is eigenlijk het enige dat helpt om empathie voor elkaar op te brengen", zegt Wesselink in gesprek met NU.nl.

Historische reden

Wesselink onderzocht in de documentaire hoe joodse en Marokkaanse buurtbewoners naast elkaar leven in de Amsterdamse Rivierenbuurt, de woonplaats van de presentator.

De keuze voor het stadsdeel heeft echter vooral een historische reden. In de buurt in het zuiden van Amsterdam woonden aan het begin van de Tweede Wereldoorlog zeventienduizend Joden, waaronder Anne Frank. Dertienduizend van hen overleefden de oorlog niet.

Gelatenheid

Wesselink verbaast zich in Mijn Jodenbuurt over het feit dat slachtoffers van antisemitisme en racisme vaak heel gelaten reageren.

"Ik voelde zowel bij joodse mensen als bij moslimjongeren een houding van: 'Wij worden op een bepaalde manier aangekeken en moeten daar maar mee leven.’ Kijk naar de zelfcensuur: geen hoofddoekje dragen, geen joodse tekens aan je huis. Dat vond ik vervelend. Het is zo irritant dat dit in een buurt gebeurt waarin de geschiedenis zo aanwezig is. Dat er zelfs in de Rivierenbuurt geen lessen uit het verleden zijn getrokken."

Ook ziet hij een duidelijk spanningsveld in de maatschappij opkomen: “Je hoort vaak dat culturen zich steeds meer gaan isoleren en tegenover elkaar komen te staan. Daar heb ik nu wel het bewijs voor gezien.”

Lastig

Volgens Wesselink is het moeilijk om oplossingen te vinden. "Ik ben in mijn eigen buurt misschien ook niet genoeg met anderen in gesprek gegaan. Het is ook lastig om zomaar met iemand te gaan praten. Maar het is wel de enige manier. Ik geloof niet dat de politiek hier gigantisch veel invloed op kan hebben."

Een andere les die Wesselink uit de documentaire trekt is om groepen niet te veroordelen als geheel. "Dat heb ik zelf ook vaak gedaan. Als Islamitsche Staat een aanslag pleegt wordt er bijvoorbeeld van Marrokkanen verwacht dat ze daarop reageren, maar dat slaat nergens op."

Mijn Jodenbuurt is dinsdagavond te zien op NPO3 om 21.20 uur