Ruim honderd bewaard gebleven radio-uitzendingen uit de oorlog zijn online te beluisteren op de collectiewebsite van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. 

Het gaat om de volledige archieven van Radio De Brandaris en Radio Herrijzend Nederland.

Radio De Brandaris was een zender voor Nederlandse zeevarenden. Hier waren in 1941 en 1942 naast Radio Oranje nieuwsberichten, toespraken en liedjes te horen.

Deze waren echter niet gebonden aan censuur van de Nederlandse regering in ballingschap of de BBC, aldus Beeld en Geluid. Op de zender ging het bijvoorbeeld wel over 'moffen', een woord dat op Radio Oranje niet was toegestaan. Uiteindelijk gingen beide zenders echter samen door.

Herrijzend Nederland

Radio Herrijzend Nederland zond voor het eerst uit op 3 oktober 1944. Het betrof een zender die Philips in het geheim had en die kort na de bevrijding van Eindhoven begon met uitzenden.

Aan Nederlanders in bezet gebied werd vanaf hier moed ingesproken en er was nieuws over de bevrijde gebieden. Ook na de oorlog bleef deze zender actief, met onder meer nieuws over het beleid van het nieuwe kabinet en de vervolging van landverraders.