Ebru Umar spreekt met premier Mark Rutte over de mogelijke noodzaak van beveiliging. De columniste werd op 23 april gearresteerd in Turkije vanwege haar tweets over president Recep Tayyip Erdogan en vreest voor haar veiligheid bij terugkeer in Nederland.

De Nederlandse staat heeft een politieliaison afgevaardigd om samen met de columniste een risicoprofiel op te stellen, vertelt Umar in gesprek met NRC.

De columniste van onder meer Metro zit momenteel niet in de gevangenis, maar mag Turkije niet verlaten. Via sociale media wordt Umar bedreigd door volgens haar Nederlandse Turken die vinden dat ze Erdogan heeft beledigd. De inbraak in haar woning in Amsterdam noemt ze een keerpunt.

"Mijn leven in Nederland zoals ik het ken, is voorbij. Over wat er gebeurt als ik in mijn wijk of Amsterdam over straat ga, durf ik niet eens na te denken. Ja, ik voel mij opgejaagd wild, ik bén opgejaagd wild, nota bene in twee landen, en ik zie slechts één manier van handelen: de confrontatie."

Umar zegt het gevoel te hebben dat de mensen die haar bedreigen "winnen" wanneer ze beveiliging neemt. De columniste heeft echter aan Rutte beloofd zich coöperatief op te stellen mocht het nodig worden geacht.

Video: Woning van columniste in Amsterdam opengebroken

Woning Ebru Umar opengebroken
Woning Ebru Umar opengebroken

Bezwaarschrift

De advocaat van de columniste heeft een bezwaarschrift ingediend tegen het landarrest. Naar verwachting beoordeelt een Turkse rechtbank deze uiterlijk woensdag. Een mogelijke uitkomst is dat zij haar rechtszaak in Nederland mag afwachten. "Ik ben er niet gerust op", aldus Umar. "Dit is Turkije. Dit is de absolute willekeur."