In totaal zeven presentatoren van de omroep BNN-VARA verdienden in 2015 meer dan de Balkenendenorm van 178.000 euro per jaar.

Onder anderen Matthijs van Nieuwkerk (580.000 euro) en Giel Beelen (440.410 euro) kwamen boven de norm. Dat blijkt vrijdag uit jaarcijfers van de omroep.

Het is niet duidelijk welke andere presentatoren boven de ministernorm verdienden. Vermoedelijk behoren Paul de Leeuw, Paul Witteman en Jeroen Pauw tot de lijst. Wel is duidelijk dat Beelen een salarisverlaging heeft gekregen van ongeveer 100.000 euro.

Coen Swijnenberg en Sander Lantinga, de twee dj's die in de zomer hun dienstverband bij BNN-VARA verruilden voor een avontuur bij 538, verdienden in een half jaar tijd respectievelijk 121.582 en 119.495 euro.

Matthijs van Nieuwkerk

DWDD-presentator Van Nieuwkerk kreeg een relatief kleine salarisverhoging van 10.000 euro. Eerder was ophef ontstaan over zijn oude salaris van 570.000 euro. D66-Kamerlid Kees Verhoeven noemde het bedrag "schandalig hoog", een mening die ook door VVD-Kamerlid Arno Rutte werd gedeeld.

Die politieke reacties doen Van Nieuwkerk zelf "niets meer", zo zei hij in een uitzending van Wat gaat er nu door je heen? tegen Wilfred Genee. "Het is natuurlijk raar dat je salaris in de krant staat. Over het algemeen is dat iets wat je voor jezelf mag houden, als je daar behoefte aan hebt."

"Mijn salaris wordt semipubliek betaald, dus ik vind het helemaal terecht dat daar openheid van zaken over wordt gegeven. Ik ben de best betaalde bij de Publieke Omroep."

Op de vraag of Van Nieuwkerk de hoogte van zijn salaris terecht vindt, antwoordde hij: "Ik vind het niet gek."