Na drie jaar stopt Wilfried de Jong met het presenteren van het avondvullende tv-programma Zomergasten bij de VPRO.

Hij zegt dat in het radioprogramma Rijnmond Staat Stil, dat vrijdagavond wordt uitgezonden op Radio Rijnmond.

"Ik heb Zomergasten met erg veel plezier gedaan. Maar het is een dienstbaar programma. Je bent eigenlijk te gast bij de gast. Ik ben 58 jaar, ik kan ook morgen omvallen. Ik wil de komende jaren echt dingen maken, van A tot Z. Dingen die helemaal uit mijzelf komen", aldus de tv- en theatermaker, acteur en schrijver.

Wie De Jong opvolgt bij Zomergasten is nog niet bekend. Karen de Bok, hoofdredacteur televisie van de VPRO, laat weten dat De Jong en de omroep samen hebben besloten dat er na drie jaar een eind komt aan het presenteren van De Jong. ''Ik kijk met heel veel plezier terug op de mooie tijd die Wilfried ons heeft bezorgd. We waren zeer tevreden over hem.''

De VPRO komt ''binnenkort'' met een mededeling over de presentatie van Zomergasten.

Kijkers

De programmamaker van onder andere Holland Sport volgde in 2013 de Vlaamse presentator Jan Leyers op. Het VPRO-programma trok afgelopen seizoen over het algemeen net wat meer kijkers dan een seizoen daarvoor. 

De eerste aflevering van het vorige seizoen met de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb was met 789.000 kijkers het best bekeken. Naar de uitzending van Zomergasten met schrijfster en kunsthistorica Annejet van der Zijl keken 597.000 mensen.

Zomergasten begon in 1988 met Peter van Ingen als eerste presentator. Onder andere Joost Zwagerman, Connie Palmen en Adriaan van Dis waren verantwoordelijk voor de presentatie van het programma.