Ebru Umar heeft dinsdag hard uitgehaald in haar column in Metro, de eerste die ze heeft geschreven sinds ze in Turkije werd gearresteerd.

Ze is vooral boos op Nederlanders van Turkse komaf, die er volgens haar voor hebben gezorgd dat ze Turkije niet mag verlaten.

''Gefeliciteerd met jullie totaal mislukte Nederlanderschap'', schrijft Umar dinsdag in haar column. "Gefeliciteerd nageboorte van een mislukte gastarbeidersgeneratie."

De columniste feliciteert de mensen die haar hebben aangegeven "met jullie loyaliteit aan een stel berggeiten uit Turkije, geitenneukers zo je wilt, die jullie volgen zodra ze oproepen tot NSB-gedrag." 

"Enig idee wat een NSB’er was? O wacht nee, die lessen over de Tweede Wereldoorlog zijn geschrapt he? Ik feliciteer jullie Nederturken met je NSB-gedrag. Jullie zijn de reden dat ik vastzit in Turkije.''

Umar spreekt zich in haar column woest uit over de reden dat ze Turkije niet kan verlaten. "Jullie zijn de reden waarom mijn huis in Amsterdam nu verzegeld is. Jullie zijn de reden waarom ik dagelijks Mark Rutte, Lodewijk Asscher en Bert Koenders aan de lijn heb."

Dank

Ze dankt in haar column ook familie, vrienden en collega's voor alle steun. "Ondanks dat ik jullie zonder uitzondering wegdruk zetten jullie je met man en macht in om mij thuis te krijgen."

"Ik kan wel janken van dankbaarheid - en dat doe ik ook hoor, no worries", aldus Umar.

Video: Woning Ebru Umar opengebroken

Woning Ebru Umar opengebroken
Woning Ebru Umar opengebroken