Margriet van der Linden voelt zich meer zichzelf als quizmaster in het nieuwe programma De Tafel van Taal, dan als hoofdredacteur van Opzij.

"Ik kan helemaal mezelf zijn. Veel meer dan vroeger wanneer ik als hoofdredacteur van Opzij bijvoorbeeld in een uitzending over het vrouwenquotum verscheen", aldus Van der Linden tegen de Telegraaf.

Als presentator voor de quiz wilde ze graag haar persoonlijkheid kwijt kunnen. "Toen ik werd gepolst, heb ik gezegd: ’als je iemand zoekt die, al dan niet met sjeu, de vragen voorleest en vervolgens opdreunt wie er heeft gewonnen, moet je iemand anders vragen. Als je een show wilt waarin iemand zijn hele persoonlijkheid kwijt kan, gaan we dat doen’."

Van der Linden, die van 2008 tot en met 2013 als hoofdredacteur van het feministische blad Opzij werkte, vindt het fijn dat ze zich door deze klus van een andere kant kan laten zien, zegt ze in het AD. "Door de banen die ik had, krijg je toch een soort stempel. 'Oh ja, die grachtengordeldame'. Of: 'Oh, die van dat blad.'" 

Aaibaar

Volgens de journalist zagen mensen haar in de functie van Opzij-hoofdredacteur vooral in situaties waarbij dingen niet goed geregeld waren. "In een discussie over vrouwen aan de top bijvoorbeeld. Mensen zien je dan in de positie van iemand die weer eens iets niet vindt deugen. Dat klopt, maar ze verwarren je optreden dan met dat je zelf niet bepaald aaibaar bent." 

Toch was dat niet de grootste reden dat Van der Linden stopte als hoofdredacteur. "Het is meer om persoonlijke redenen dat ik stopte hoor, niet zozeer vanwege stempels en imagootjes. Ik wilde gewoon terug naar het handwerk.''

Programma

Het programma De Tafel van Taal is vanaf maandag elke werkdag te zien. In het programma nemen teams van twee bekende Nederlanders het tegen elkaar op. Onder meer Kim van Kooten, Rik van de Westelaken, Astrid Kersseboom en Toine van Peperstraten laten hun kennis van taal testen.

Het team dat in de finale als eerste een rebus oplost, is de winnaar.