Ebru Umar is weer vrijgelaten in Turkije. De kritische Nederlandse columniste van Turkse afkomst werd zaterdag gearresteerd door de politie vanwege haar tweets over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Umar mag Turkije nog niet verlaten, meldt zondag ze op Twitter. "Ik ben een soort van Syriër geworden", aldus de columniste. De 45-jarige columniste moet zich over een paar dagen melden op het politiebureau. Haar advocaat probeert haar uitreisbeperking op te heffen.

Het is onbekend hoelang Umar nog in het land moet blijven en wat haar precies te wachten staat.

Afgelopen week schreef Umar een kritische column in Metro over de mail die het Turkse consulaat rondstuurde. Daarin worden Turkse Nederlanders opgeroepen beledigingen aan het adres van de Turkse president Erdogan te melden.

De columniste schreef onder meer: "Maar tegen elke Nederturk die de oproep van het Turkse consulaat steunt en meent NSB'ertje te kunnen spelen over wat Nederlanders in Nederland zeggen over Sultan Erdogan, de megalomaanste dictator die Turkije sinds de oprichting van de republiek in 1923 kent, heb ik maar een ding te zeggen: go fuck yourself."

Ebru Umar weer vrij

Opgelucht

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) is 'opgelucht' over de vrijlating van Ebru Umar. Dit heeft zijn ministerie zondagmiddag laten weten. Het ministerie wijst er tevens op dat ''de juridische procedure kennelijk nog voortduurt''.

''Ik heb Ebru Umar vandaag gesproken. Het was een geruststelling te horen dat ze het naar omstandigheden goed maakt. Het is natuurlijk niet niks om midden in de nacht te worden aangehouden voor verhoor'', aldus Koenders.

''We blijven bijstand verlenen en hebben voortdurend contact met de Turkse autoriteiten, in Ankara en in Kusadasi. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Ebru Umar geadviseerd in de keuze voor een advocaat om haar bij te staan. We hebben ook intensief contact met haar familie gehad.''

Persvrijheid

Koenders heeft contact gehad met zijn Turkse ambtgenoot Mevlüt Çavuşoğlu en ''duidelijk gemaakt dat persvrijheid en vrijheid van meningsuiting een groot goed is. Het hoort ook bij een kandidaat-lidstaat van de EU dat niet getornd wordt aan persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. Ik heb dat al vaak benadrukt in gesprekken met Turkse collega's en dat blijf ik doen. Het is nodig, dat blijkt nu weer.''

Premier Mark Rutte heeft contact gehad met zijn Turkse ambtgenoot Ahmet Davutoğlu en laten weten dat hij de gang van zaken uitermate betreurt.

Ontstemd

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs reageerde al ontstemd op de aanhouding. De bewindsvrouw noemde het in de uitzending van WNL op Zondag "redelijk absurd dat je op basis van een tweet opgepakt kan worden". De zaak moet snel diepgaand onderzocht worden, voegde ze daar verder aan toe.

Ook Donald Tusk, EU-president, heeft zich zondag uitgelaten over de situatie rondom kritiek op Erdogan. Tusk vindt dat de Turkse president een "dikkere huid" moet krijgen.

"De grens tussen kritiek, belediging en zwartmaking is heel dun en relatief. Op het moment dat politici gaan beslissen wat, wat is kan het einde betekenen van de vrijheid van meningsuiting, in Europa, Turkije, Afrika, Rusland, overal." Tusk liet zich niet specifiek uit over de situatie van Umar.

Weigering

Turkije heeft ook een Griekse persfotograaf van de Duitse krant Bild de toegang tot het land ontzegd. De 38-jarige Giorgos Moutafis kreeg zaterdag op het vliegveld van Istanbul te verstaan dat hij rechtsomkeert moest maken naar Athene, meldt zijn werkgever.

Moutafis staat volgens de Turkse autoriteiten op een zwarte lijst. Waaraan hij dat verdiend heeft zouden zij in het midden hebben gelaten. Een halfjaar geleden kon de fotograaf, die de oorlog in Syrië en de vluchtelingencrisis versloeg, nog vrij naar en door Turkije reizen.

Afgelopen week weerde Turkije ook al de bureauchef van de Duitse omroep ARD in Caïro. Bondskanselier Angela Merkel zou het inreisverbod dat deze Volker Schwenck kennelijk is opgelegd bij de Turkse premier Ahmet Davutoglu hebben aangesneden.

Belediging

Nederland kent ook een wet die belediging van een buitenlands staatshoofd en het Nederlandse staatshoofd verbiedt. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil af van het verbod op belediging van een buitenlands staatshoofd.

De brief van het Turkse consulaat in Rotterdam met daarin de oproep beledigingen aan het adres van Erdogan te melden, werd deze week aan Turkse Nederlanders verstuurd. Premier Mark Rutte liet zich vrijdag zeer kritisch uit over de brief. "Vrijheid van meningsuiting is een essentieel onderdeel van onze samenleving", beklemtoonde Rutte. Het kabinet heeft bezwaar aangetekend tegen het meldpunt.

Video: Ebru Umar: ‘Ik blijf twitteren over Erdogan’

Ebru Umar: ‘Ik blijf twitteren over Erdogan’
Ebru Umar: ‘Ik blijf twitteren over Erdogan’